Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyskland förhandlar om ryskt virusvaccin

Världshälsoorganisationen ska granska ryska och kinesiska vaccin. Tyskland vill inleda vaccinering av samtliga vuxna i juni, och kan tänka sig att köpa ryskt vaccin.

Det ryska vaccinet Sputnik|5. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Beskedet om en eventuell tysk upphandling av det ryska coronavirusvaccinet Sputnik V, kommer från förbundslandet Sachsens ledare Michael Kretschmer.
”Tyskland förhandlar om 3 gånger 10 miljoner doser för juni, juli och augusti. Förutsättningen är ett snabbt godkännande av vaccinet från (EU:s läkemedelsmyndighet) EMA”, skriver Kretschmer på Twitter.
Den tyske hälsoministern Jens Spahn sade på torsdagen att han förväntar sig att vaccinering av samtliga vuxna i landet ska inledas i juni, kanske ännu tidigare, skriver AFP.
Beskeden kommer samtidigt som världshälsoorganisationen WHO och EMA uppger att fortsatt granskning av det ryska vaccinet inleds 10 maj.
– Inspektioner för att kontrollera tillverkningsprocessen kommer att genomföras från 10 maj till den första veckan i juni, säger en representant för WHO till Reuters.
Granskningen ska genomföras av tekniska experter.
WHO ska även granska den kinesiska läkemedelstillverkaren Sinovacs covid-19-vaccin, med början 26 april, för att se om det kan få ett godkännande för nödanvändning.
Gå till toppen