Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven Tollin

Sven Tollin, Malmö, har på sitt 98:e levnadsår lämnat jordelivet.

Sven hade när han fyllde 95 och fortfarande var vid god vigör förhoppningen att nå 100-årsstrecket för att då få ställa till med ett större kalas för sina vänner, men den förhoppningen släcktes på grund av sviterna från en stroke för en tid sedan. Däremot genomgick han i fjol uppmärksammat och utan efterverkningar inläggning i två omgångar på Skånes Universitetssjukhus för covid-19.
Drygt 97 år bär respekt med sig och denne livsbejakande, intelligente och mångsidige man hade ett imponerande rikt liv innan sin bortgång.
Att summera hans gärning låter sig knappast göras, men här några stolpar på vägen:
Efter journalistisk utbildning på Poppius i Stockholm inledde han tidningskarriären på Värnamo Nyheter.
Därifrån gick flytten tillbaka till Stockholm där han under sex år var marknadsansvarig på filmbolaget Columbia Pictures, för att sedan återgå till journalistiken som kulturskribent/recensent på Svenska Dagbladet.
Men även idrott är kultur och det var senare som sportchef på dåvarande eftermiddagstidningen Kvällsnytt i Helsingborg och kulturredaktör på Öresundsposten han värvades av teaterchefen Gösta Folke till tjänsten som marknadschef på Malmö Stadsteater. En befattning han hade i närmare 25 år fram till sin pensionering.
I kulturens värld knöts många kända bekantskaper och där fick han också personliga vänner. Ernst- Hugo Järegård kom han så nära att han flera gånger var hembjuden på middag i dennes födelsestad Ystad. Han skrev själv vännen Nils Poppes memoarer ”Poppe – en bok om en clown”.
Sven var en både duktig och omtyckt skribent och har under årens lopp även medverkat med en rad välformulerade och finstämda minnesord över avlidna vänner i tidningen
Sven var en stor jazzälskare och Duke Ellington hans absoluta favorit. Redan som gymnasist i Läroverket i Nyköping skrev han en uppsats om denne musikmästare och lyckades senare i samband med Columbia Pictures lansering av filmen ”Anatomy of a Murder” i Stockholm locka sin idol att komma och förgylla premiären.
På liknande sätt fick han vid filmpremiären på ”Den åtrådda” den italienska skönheten och huvudrollsinnehavaren Sophia Loren att närvara och charmade henne med en puss på kinden som belöning, vilket han gärna berättade om.
Sven beskrivs som en intelligent, generös, alltid välklädd gentleman med breda intressen och hade både humor och glimten i ögat. Men han kunde också vara mycket bestämd. Som när han lämnade statskyrkan då det bekantgjordes att Sverige skulle få kvinnliga präster.
Detta var emellertid en principsak för inget illa sagt om kvinnor i hans värld. Tidigt upplärd av fem systrar var Sven fortfarande på äldre dagar en populär och duktig danskavaljer till damerna på Tuppen på Tessins väg och senare WEGA på Malmö Museum. Han var också en stor vän av damfotboll som han följde ingående och han hade FC Rosengård som favoritlag.
Tyvärr blev tiden tillsammans med Svens älskade kvinna Gun Bernce kort. De båda, som umgåtts familjevis i tidigare äktenskap, återsågs efter 30 år och levde sedan två år tillsammans som kärleksfulla sambos.
ARNE REIMER
Gå till toppen