Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landslagets stora EM-fråga: var ska vi bo?

Nu vet landslaget var de ska spela sina EM-matcher. Men var ska spelarna bo?
– Det återstår att se, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Zlatan Ibrahimovic & Co får spela sina EM-matcher i Sevilla och S:t Petersburg. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
I december 2019 var det klart. Svenska fotbollförbundet hade då hittat ett hotell – från 1700-talet – i Kildare utanför Dublin som skulle bli basen för mästerskapet.
Sedan kom pandemin och flyttade slutspelet från 2020 till 2021.
Och nu är Sveriges matcher flyttade, på grund av att spelorterna inte kunde möta det europeiska fotbollsförbundet Uefas publikrav.
+ Premiären mot Spanien i Bilbao den 14 juni kommer i stället spelas i Sevilla.
+ Gruppavslutningen mot Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni flyttas från irländska Dublin till ryska S:t Petersburg.
– Det var väl ganska väntat, att det skulle bli något annat så där är jag inte överraskad, säger landslagschefen Stefan Pettersson.
– Men det är fotbollsplan, det är en arena och det kommer att bli folk på läktaren… Det spelar nog inte så stor roll att det blir på ett annat ställe.
Som ett resultat av Uefas beslut att peta Bilbao och Dublin från EM, kommer Sverige nu att byta bas.
– Det finns ingen anledningen att vara där, säger Pettersson.
TT: Vart tar ni vägen?
– Det återstår att att se. Vi fick veta det här för någon timme sedan. Vi får vänta på Uefa för att se vad de kommer med för alternativ, förslag och funderingar kring ”base camp”, och så får de ta till sig våra åsikter, alternativ och funderingar.
– Men det har vi inte hunnit pratat med varandra om.
TT: Vad har ni för alternativ på ert bord?
– Vi avvaktar samtalet med Uefa och så får vi se var det tar vägen. När vi har gjort det kan vi kommentera det.
TT: Finns det en öppning till att ha Sverige som bas?
– Ja det hoppas jag verkligen att det gör. Det alternativet fanns redan när vi valde Dublin en gång i tiden. I den här katalogen, där man väljer basläger, kunde man välja ett ickevärdland också. Om alternativen är desamma nu är Sverige ett alternativ.
Landslagets val av Dublin som EM-bas hängde helt och hållet på att de skulle spela två av sina gruppspelsmatcher där.
Nu är frågan om samma tankesätt fortfarande är aktuellt, för då blir det S:t Petersburg som gäller för förbundskapten Janne Andersson & Co.
– Uefa kommer så klart göra allt för att hjälpa oss med den här situationen. Det är vi, Polen och Slovakien som har hamnat lite illa nu, men de har sagt att de ska göra allt de kan för att hjälpa oss. De fattar att det är en svår situation för oss.
TT: Men det börjar bli tajt med tid ...
– Det är lite tid men det här ska vi nog hinna med, säger Pettersson.
TT: Vad har ni för deadline?
– Vi har ingen deadline, då vi inte vet vilka förutsättningarna är. Vi kommer att jobba på så fort vi kan men utan stressa fram något.
Förbundskapten Janne Andersson är nu mest glad över att de vet var de ska spela, och lite extra glad för att landslaget får återvända till Ryssland och S:t Petersburg som var en del av VM-succén.
”Bra att vi äntligen har fått besked. Vi har ju goda minnen från S:t Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018. Nu ligger allt fokus på att förbereda oss så bra som möjligt inför kommande mästerskap. Det ska bli väldigt roligt”, säger han i ett uttalande.
Tyska München är däremot, till skillnad mot Bilbao och Dublin, kvar som spelort. Enligt Uefa kommer arenan att öppnas för minst 14 500 åskådare.
Gå till toppen