Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför ska pensionärer betala lika mycket för bussen som högavlönade?

Jag har lika låg pension nu som när jag fyller 70, skriver Eva Antesdotter.Bild: Hussein E-lalawi
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det här är ett öppet brev till Skånetrafiken. Jag är så besviken, arg och ledsen över ert orimligt dåliga beslut att inte ge seniorkortet till alla seniorer innan de har fyllt 70 år. Jag är idag 68 år, med låg pension och min största utgift är månadskortet, bortsett från nödvändiga utgifter. Jag har lika låg pension nu som när jag fyller 70. Så hur tänker ni där? Jag hade en hyfsad inkomst när jag arbetade och jag har arbetat sedan jag var 19 år gammal. Jag är tacksam för det, men min rygg är utsliten efter alla stressiga år inom sjukvården.
Nu är jag 68 år och har väldigt låg pension. Ändå får jag betala lika mycket för en bussbiljett som alla högavlönade personer. Den effektivaste behandlingen för min onda rygg är så mycket rörelse som möjligt. Rörligheten blir ju helt naturligt mindre år för år. Därför försöker jag ta promenader dagligen. För omväxlingens skull åker jag gärna till Bulltofta, Kungsparken, Pildammarna, Sibbarp, Ribersborg och så vidare. Malmö är stort med många vackra parker, men då måste jag åka buss.
Bussarna är halvtomma dagtider och inte sällan helt tomma. Ändå får jag promenera runt i mina egna kvarter varje dag för att 550 kronor per månad för ett busskort är alldeles för dyrt för mig. Inom många andra områden är priserna rabatterade för pensionärer men inom det viktigaste - kollektivtrafiken - finns ingen rabatt. Varför?
Vi pensionärer behöver få röra på oss så mycket som möjligt, så här har ni verkligen en chans att hjälpa oss. För frisk luft, promenader och socialt umgänge är vad som gynnar hälsan på det mest effektiva sätt. Detta är ett beslut ni kan ändra på som inte kostar något alls. För bussarna finns där redan. Tomma platser finns där redan också.
I Göteborg delas seniorkortet ut vid 65 år för precis som namnet antyder är det för seniorer, alltså 65-åringar. Så var snäll och låt oss få en plats i era halvtomma bussar på dagtid! Om inte så ge mig en enda logisk och rimlig förklaring till detta och använd inte pandemin som ursäkt, för beslutet togs innan den. Varför finns inte rabatt för pensionärer som inom många andra områden?
Eva Antesdotter
En pensionär i Malmö

Svar:

Hej!
Vad kul att höra att du gärna vill resa mer med våra bussar och tåg. Seniorbiljetten finns i en rad skånska kommuner och det är kommunen som köper in detta till sina seniorer. Det är även kommunen som själv bestämmer från vilken ålder det ska gälla. I Malmö är det 70 år och på andra ställen en annan ålder.
Ska det införas en seniorrabatt för alla oavsett kommun från en viss ålder är det egentligen en politisk fråga, då det är regionfullmäktige som beslutar om våra priser och rabatter. Just nu finns det rabatter för barn och studenter och ska det införas fler rabatter behöver det i så fall finansieras på något sätt. Däremot finns det även en tillsammansrabatt för de som reser tillsammans, som gäller alla.
Joakim Borgudd
Kommunikationsansvarig försäljning, Skånetrafiken
Gå till toppen