Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag brukade längta till jobbet – nu vill jag inte vara förskollärare längre

Paula Freij tycker att förskolläraryrket har förändrats till det sämre.Bild: NTB
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag ser fram emot att veckan ska börja. Att träffa de barn jag finns tillsammans med. Som förskollärare är det kanske din systers barn jag träffar, eller dina egna barn, eller kanske dina barnbarn. Med värme och respekt, med nyfikenhet och glädje har jag mött dig som förälder och de barn som ingår i min vardag. Jag har ett knä för de barn som behöver det, att sitta där en stund när de behöver det som mest. Jag har kunnat planera in roliga och lärorika aktiviteter för barnen.
Men så ser det inte längre ut där jag arbetar. Jag har inte längre den tiden att stanna upp och se någon i ögonen, tala och skratta tillsammans med den. Eller tröstande ta upp i knät när deras gråt säger att de behöver sitta i knät en stund. Det är tre vuxna som finns till för 21 barn mellan 1 -3 år. Mina arbetskamrater ser pressade ut och har spända anletsdrag.
Rösten, mitt främsta arbetsredskap har blivit stympad. Ibland orkar den bara med korta och stressade tillsägelser. Jag arbetar fort och är pressad och omvårdnaden blir sämre, även hygieniskt i dessa coronatider. Och jag känner mig ledsen, detta är inte längre jag! Jag kan inte längre få ge det jag kan och vill. Och jag vill inte vara med längre. Jag, som alltid har varit glad varje söndagskväll inför arbetsveckan. Jag ville tända stjärnor i barnens ögon, inte släcka dem.
Så jag skrev ett brev som löd: "Med stor glädje och tacksamhet ser jag på tiden som jag arbetat som förskollärare. Att du som förälder känner dig trygg i vetskapen om att ditt barn har det bra och har en trygg, rolig och lärorik tid på förskolan är viktigt för mig. Att få tillbringa dagen med ditt barn är en sann glädje! Likaså är du - som förälder en viktig del av min arbetsdag! Tack för att jag får ha ert förtroende. Jag vill nu berätta att jag avslutar min tjänstgöring som förskollärare."
Paula Freij
Förskollärare i Malmö stad
Gå till toppen