Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Arne Olofsson

Civilingenjören Arne Olofsson, Lund och Lönnhässle, avled hastigt tisdagen den 30 mars 2021. Arne blev 76 år. Närmast anhöriga är döttrarna Anna och Åsa, barnbarn samt en syster och tre bröder med familjer.

I början på 1970-talet blev vi arbetskamrater med Arne på Ecal-Nateko AB i Munka-Ljungby, där Arnes morbror var firmans grundare. Arne studerade vid den tiden elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola, men hjälpte samtidigt morbrodern vars företag utvecklade och tillverkade patenterade torkapparater för vassle, blod och andra emulsioner. Arne var lätt att entusiasmera och gjorde gärna modeller av ståltråd och annat tillgängligt för att testa idéerna. Vi lärde känna Arne som en chosefri, initiativrik, mycket hjälpsam och ovanligt snäll människa med en berättartalang som bokstavligen höjde sig över mängden.
Arne fortsatte sitt yrkesliv i andra företag, som bland annat utvecklade rationellare och mer hygieniska metoder på slakterier och livsmedelsföretag. Som konsult medverkade Arne även i utvecklingen av styrsystemen i flygplatsernas passagerarbryggor.
Arne var en erfaren vinkännare och hjälpte gärna till på olika vinodlingar i Skåne. Efter att ha hittat en gammal Laval-separator var Arne även ute på hembygdsgårdarna och demonstrerade dåtidens metoder för att kärna äkta smör. Sitt sekelgamla torp i Lönnhässle byggde han ut på egen hand och tog på olika sätt vara på skogens resurser. I en skogsglänta fördjupade han en damm där han närapå året runt vederkvickte sig med kalla nakenbad innan han släppte loss sin frustande energi och hjälpsamhet. Inte bara i Lönnhässle utan även i grannbyn Brekille gjorde Arne många värdefulla insatser.
När en av torpets högresta björkar skulle fällas så är det en ödets ironi att björkens fall även blev Arnes. Vi saknar Arne något oerhört när han helt plötsligt inte finns bland oss längre.
BERTIL BURSTRÖM
ÅKE L MÖLLER
STAFFAN ALM
Gå till toppen