Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Dåligt sminkad budget.

Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, SDBild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Med rubrikerna bjöds Sverigedemokraterna på just det genomslag partiet ville. "Stryp bidragen till icke-medborgare", rubricerades förslaget om en bidragsreform som partiledaren Jimmie Åkesson och den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt presenterade i Svenska Dagbladet (26/4). "SD: Bara svenska medborgare ska ha rätt till vissa bidrag", skrev SVT. Sverigedemokraterna "anser att bara svenska medborgare ska ha rätt till barnbidrag, bostadsbidrag och garantipension", vidarebefordrade TT till landets tidningar.
Just så anser nog partiet. Men rätten till bidrag gäller ju – måste gälla – alla EU-medborgare. Diskriminering på grund av nationalitet är nämligen strikt förbjudet i hela EU: fakta som nämns i debattartikeln, men som journalisterna tycks ha hoppat över i ivern att kittla sina läsare.
Inte undra på att partiföreträdarna Åkesson och Sjöstedt var uppsluppna på gränsen till slarviga på måndagens budgetpresentation.
Vad innehöll skuggbudgeten i övrigt?
En hel del gammalt, inte mycket nytt. Förslag att lägga på förhandlingsbordet, först och främst. Och så lite fler ekonomiska uträkningar än vanligt, traditionellt en Sverigedemokratisk akilleshäl. Men vad hjälper lite fler tabeller om budgeten saknar konsekvenstänk?
Ett exempel på den saken kommer med måndagens paradskepp: 7-8 miljarder kronor per år beräknar SD att staten skulle spara i minskade utgifter om de strypta bidragen blir verklighet. Men medger samtidigt att en del av kostnaden – hur mycket hade Oscar Sjöstedt däremot inte räknat på – kan behöva läggas på kommunernas ökade försörjningsstöd.
Tur då för Sverigedemokraterna att det aldrig är pengarna det handlar om. Det viktigaste – trots en uppsminkad budget – är fortfarande att hålla dem borta som SD menar inte hör hemma i Sverige.
Gå till toppen