Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fel person dödförklarades på äldreboende i Arlöv

Förväxlade personnummer ledde till att fel person konstaterades död. Nu lex Maria-anmäls incidenten till Inspektionen för vård och omsorg.

Felaktiga dödförklaringar är relativt ovanliga. Enligt Socialstyrelsen hände det vid ett tjugotal tillfällen under förra året.Bild: Johan Nilsson/TT
Tidigare i april kallades en läkare till ett äldreboende i Arlöv. Uppdraget var av rutinmässig karaktär och handlade om att konstatera dödsfall hos en äldre patient. Före besöket hade läkaren och ambulanspersonal haft ett hembesök hos en annan patient – en äldre kvinna med infektionssymptom.
Väl på äldreboendet utfärdades ett så kallat dödsbevis för den boende, men när man skulle registrera personnumret använde man sig av fel siffror. Istället för att registrera den avlidna personens personnummer råkade man skriva in uppgifterna för den kvinna man tidigare hade besökt.
Dagen efter händelsen upptäckte en medicinsk sekreterare att det saknades dödsbevis för den avlidna patienten, varpå man återigen registrerade personen som avliden – den här gången med rätt personnummer. Sex dagar senare uppdagades problemet då sonen till kvinnan som felaktigt hade dödförklarats hörde av sig till den ansvarige läkaren.
Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Gå till toppen