Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gaffa ger pris till Malmö stad för kulturljudzonen

När musiktidningen Gaffas läsare fått rösta fram förra årets bästa musik går priser till årets liveklubb till Plan B på Norra Grängesbergsgatan. Men redaktionen ger också ett specialpris till Malmö stad för idén om en kulturljudzon i Sofielund.

Plan B, som klubben såg ut innan coronapandemin bröt ut.Bild: Patrick Persson
Hurula, Viagra Boys, Lastkaj 14, Miss Li, Yung Lean, Thundermother, Icona Pop, AC/DC, Dolly Parton, The Murder Capital, The Weeknd och Esther.
Det var de musikaliska vinnarna när svenska musiktidningen Gaffa för elfte året lät sina läsare utse årets bästa insatser.
När vinnarna presenterades på måndagen hade 62 639 röster kommit in och de enda två priserna som inte gick till artister gick till Malmö. Närmare bestämt Sofielund.
För priset till årets liveklubb gick till Plan B som nyligen precis öppnat upp dörrarna igen på Norra Grängesbergsgatan efter ett längre pandemiupphåll.
Dessutom valde Gaffa-redaktionen att dela ut ett specialpris till Malmö stad för planen på en kulturljudzon i det nya planprogrammet för Sofielunds verksamhetsområde.
”Att en stadsdel kategoriseras som kulturljudzon innebär bland annat att bostäder inte bör byggas inom zonen. En storstad ska stå med mångfald och kreativitet snarare än tystnad och begränsningar. Redaktionens Specialpris går därmed till Malmö Stad som med en tydlig och konkret lösning ger stadens kulturliv stora möjligheter att leva och verka. För en tyst stad är en död stad”, skriver redaktionen i sin motivering.
Kulturljudzonen i planprogrammet för Sofielund har även gett väsen nationellt och satt igång en diskussion en liknande zon i Stockholm.
Läs också Kulturlivet och föreningarna får blomstra vid Norra Grängesbergsgatan
Läs också MKB vill att Kampen undantas från kulturljudzonen
Gå till toppen