Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Håll avstånd, tvätta händerna. Och kolla fakta.

Rena fakta är väl så viktigt som rena händer.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Har du hört att coronaviruset inte finns eller att det spridits medvetet genom telemaster för 5G-teknik? Det är du i så fall inte ensam om. Uppenbart är covid-19 inte den enda farsot som på kort tid har fått stor spridning i världen, jämte pandemin talar Världshälsoorganistionen, WHO, om en "infodemi". Desinformation och konspirationsteorier om smittan och vaccinerna sprids i en takt som även EU-kommissionen och FN-organet Unesco oroas av.
I Sverige är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ska försöka möta flödet av felaktiga uppgifter. Nyligen presenterade myndigheten en rapport av idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Uppsala universitet, Konspirationsteorier och covid-19. Den påminner om att desinformationen, hur orimlig och fantasifull den än kan vara, inte är något att dra på smilbanden åt. När felaktigheterna får fäste hotas inte bara människors hälsa, utan i förlängningen också demokratin.
Det kan tyckas harmlöst när medicinska experter avvisas i sociala medier eller när offentliga och privata aktörers avsikter öppet ifrågasätts. Men förutom att göra det svårare för folk att förstå lägets allvar bidrar desinformationen till radikalisering och polarisering i samhället, påminner Önnerfors.
"När förtroende för myndighetsutövning (i synnerhet i kristid) är underminerat kan andra konspiratoriska berättelser kopplas på och leda till våldsbejakande extremism."
Narrativen kan variera, men syftet är att rasera tilliten i samhället.
Ofta sprids felaktiga uppgifter på grundval av rena missförstånd och personliga övertygelser, men det handlar också om påverkanskampanjer från främmande makt. De genomförs i syfte att försvaga och destabilisera länder. Samhällen där misstron mot myndigheter växer blir också mer sårbara.
Det gäller också EU; experter varnar till exempel för att Kreml försöker så tvivel om vaccin som har utvecklats i väst och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det kan ställas mot att WHO redan före pandemin såg skepsis till vaccinering som ett av de tio största hoten mot den globala hälsan.
Givetvis stämmer det inte att – som en liten, men högljudd grupp hävdar – det skulle vara förknippat med mindre risk att få covid-19 än att få men av att vaccineras mot smittan. Under pågående massvaccineringar ligger ett ansvar på var och en att vara försiktig med vilka uppgifter man sprider.
"Vi lämnar ut en verktygslåda för att identifiera konspirationsteorierna för medborgarna, men vi säger inte vad medborgarna ska tycka. Utan det är upp till er själva", förklarar MSB:s enhetschef Mikael Tofvesson i SR:s Vetenskapsradion.
För att hantera smittan behöver devisen "håll i, håll ut och håll avstånd" kompletteras med "håll koll". Det kommer alltid att finnas folk som tvivlar på fakta eller far med osanning. Men bekämpningen av viruset ska inte få falla på att alltför många låter sig luras. I coronakrisen kan rena fakta vara väl så viktigt som rena händer.
Gå till toppen