Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskans granskning ”Portad från sjukhusvård” nominerad till Guldspaden

Sydsvenskan har nominerats till ett av Sveriges finaste journalistpriser – Guldspaden. Det är Elinor Strand, Jessica Ziegerer och Dan Ivarsson som avslöjade hur äldre personer i Lomma och Kävlinge portades från sjukhusvård.

Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer gjorde granskningen som nu nominerats till journalistpriset Guldspaden.Bild: Hussein El-alawi
– Otroligt roligt! När man tittar på de övriga nominerade märks det hur väldigt hård konkurrensen är, säger Dan Ivarsson.
Granskningen ”Portad från sjukhusvård” publicerades i december 2020 och avslöjade hur chefen för en vårdcentral i Bjärred tog hemliga beslut om att äldre människor som bor hemma inte skulle få vård på sjukhus om de blev sjuka.
Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer kunde också visa hur vårdcentralen hade tagit betalt för möten med anhöriga som inte ägt rum.
– Jag är så stolt över att den här granskningen uppmärksammas, säger Jessica Ziegerer. Det är en berättelse om vad som faktiskt kan hända i Sverige år 2020 när något oförutsett inträffar. Avslöjandet fick verkligen betydelse för många människor som återfick sin rätt att skickas till sjukhus.
Bertil Nilsson blev inte informerad när hans läkare bestämde att han inte ska få någon intensivvård på sjukhus. På bilden är även Bertils son Rolf Nilsson och frun Siv Nilsson.Bild: Hussein E-lalawi
Efter publiceringen, som väckte stor uppmärksamhet, tvingades läkaren sluta sitt jobb. Region Skåne kräver skadestånd på 2,5 miljoner kronor och har startat en egen granskning om hur andra vårdcentraler i Skåne hanterat de äldre under pandemin.
– Att bli nominerad i den här stentuffa konkurrensen är otroligt hedrande, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.
– Det är svårt att få ett tydligare kvitto på hur viktigt det är att bedriva en långsiktig satsning på undersökande journalistik. Den här typen av avslöjande kräver noggrannhet, kunskap och erfarenhet. Dan Ivarsson, Elinor Strand, Jessica Ziegerer och en rad andra inblandade har gjort ett fantastiskt jobb.
Fakta

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

Mediebolagen skickar själva in publiceringar som gjorts under året och en jury gör urvalet till nomineringarna.

Gå till toppen