Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lambertz krävde en miljon – får 18 000

Åklagaren Annika Bokefors begärde Göran Lambertz häktad vid en förhandling i Uppsala tingsrätt 11 mars. Mannen satt häktad mellan den 8 och 23 mars. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Göran Lambertz som satt häktad mellan 8 och 23 mars, misstänkt för våldtäkt, får 18 000 kronor i skadestånd för lidandet han fick utstå som frihetsberövad, skriver Dagens juridik.
Göran Lambertz anser att han har blivit felbehandlad av rättsväsendet och har tidigare krävt att staten ska betala en betydligt högre skadeståndsersättning på en miljon kronor.
I sin stämningsansökan skrev han att häktningen inneburit en ”avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar” för honom. Och att skadan blivit ”större på grund av felen, delvis tjänstefel”.
Justitiekanslern (JK) svarar att mannen ”onekligen varit utsatt för omfattande publicitet”, men att det har handlat om en kortare period och att att det också haft betydelse att mannen själv valt att gå ut med sitt namn i media.
JK anser därför att skadeståndet enligt frihetsberövandelagen inte ska förhöjas, som Göran Lambertz själv krävt.
Gå till toppen