AnnonsKraftringen

Utbildningen som ger goda jobbchanser i en framtidsbransch

Letar du efter en utbildning med goda karriärs- och framtidsutsikter? Är du sugen på ett samhällsviktigt jobb i en bransch som ligger i framkant när det gäller hållbarhet och miljöarbete? I höst startar en eftergymnasial utbildning för drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion på Folkuniversitet i Lund.

– Framtidsutsikterna är väldigt goda. Vi ser ett stort behov de kommande åren, säger Bobby Odenhag som är driftchef på Kraftringen.

Antagningsprocessen till den nya kursen är igång. Totalt kommer femton studenter att erbjudas plats på den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen, berättar utbildningsledare Emelie Vennberg. Kursen finns redan på Folkuniversitetet i Karlstad och Lundaklassen kommer att vara en del av den redan etablerade utbildningen där teori varvas med praktik.

– En fjärdedel av utbildningen är så kallat Lärande i arbete, LIA. Tanken är att man ska få möjlighet att testa sina teoretiska kunskaper ute i fält så att man står rustad att börja jobba på examensdagen, säger Emelie Vennberg.

I branschen finns en stor brist på personal med rätt kompetens, berättar Bobby Odenhag, driftchef på Kraftringen som en av de arbetsgivare som har varit drivande i beslutet att etablera en utbildning för drifttekniker i södra Sverige.

– Vi har i dagsläget cirka 40 person som arbetar inom vår driftverksamhet och behöver kontinuerligt fylla på när våra anställda till exempel går på föräldraledighet eller går vidare till nya utmaningar. Det är väldigt positivt att en utbildning startar i vår region. Driftteknikerjobbet är ofta en språngbräda för att gå vidare till andra tjänster så det finns goda karriärmöjligheter internt, säger han.

Arbetsutsikterna för de nyutexaminerade studenterna är mycket goda, tillägger han.

– Som drifttekniker arbetar du inom en bransch som har en samhällsviktig funktion. Utan värme och kyla klarar vi oss inte, och det kommer alltid att finnas ett behov av dessa produkter. Arbetsgivarna är ofta kommunalägda bolag vilket innebär trygga anställningar, säger Bobby Odenhag.

Arbetet som drifttekniker innebär tillsyn, övervakning och underhåll av kyl- och värmeanläggningar. På utbildningen lär sig studenterna hur processerna fungerar, vilka risker som finns och hur anläggningarna optimeras utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. För att trivas ska du helst vara en lösningsfokuserad lagspelare, gärna med ett intresse för teknik och digitalisering, säger Emelie Vennberg.

– Det är inget krav att ha en teknisk bakgrund, men så klart är det bra att vara intresserad av teknik. Vi vill gärna sudda bort en förlegad bild av branschen som smutsig, i dag handlar det om modern, digitaliserad teknik, samtidigt som jobbet är ansvarsfullt och ställer krav på stresstålighet, säger hon.

Förra året antogs fler kvinnor än någonsin till utbildningen i Karlstad och Emelie Vennberg berättar att antalet kvinnliga sökande ökar. För att bli antagen krävs gymnasiekompetens och godkända betyg i kärnämnen som matematik, svenska och engelska. 26-åriga Martin Emilsson, som tidigare jobbade inom vården, är en av dem som tar examen i Karlstad i vår.

– Går man i tankar på att göra något annat då är den här utbildningen helt rätt. Du har väldigt goda chanser att få ett välavlönat jobb efter två års investering i tid. Man kommer ut på praktik väldigt tidigt, så redan efter att par månader får man känna på om det är något man faktiskt vill jobba med, säger han.

Läs mer och ansök här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan