Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utmanare från 2014 villig ta över kommunalrådsposten

Anders Hansson, moderat riksdagsman från Falsterbo, lämnar riksdagen.
2014 förlorade han maktkampen om kommunalrådsposten i Vellinge.
Nu öppnar Anders Hansson för en ny kandidatur om partimedlemmarna vill ha honom.

Anders Hansson (M) avlutar sitt uppdrag i riksdagen nästa år. Han är nöjd med att ha bidragit till arbetslinjen, slopade skatter, fler poliser och motorvägen mellan Vellinge och Trelleborg.Bild: Elin Wrethov
Anders Hansson är inne på sin fjärde mandatperiod i riksdagen för valkretsen Södra Skåne. Den blir också den sista.
– Jag vill sitta så länge det är roligt och jag har något att ge. Nu börjar jag sloka lite, och då är det dags att göra något annat, säger han.
Närmast till hands ligger att gå tillbaka till det tidigare jobbet som brottsutredare inom Tullverket. Men han kan även tänka sig andra uppgifter där erfarenheter och kontakter från riksdagsarbetet kommer till användning.
Vid sidan av rikspolitiken sitter Anders Hansson även i Vellinges kommunfullmäktige och i Vellingebostäders styrelse. Efter valet kan han tänka sig att växla upp sitt lokala engagemang.
2014 hamnade han i en maktkamp om kommunalrådsposten i Vellinge. Dåvarande kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) planerade att dra sig tillbaka och en ersättare skulle hittas. Anders Hansson fick flest röster i Vellingemoderaternas interna provval, men valberedningen nominerade Carina Wutzler som ansågs mer erfaren.
Det hela slutade med att Anders Hansson motvilligt backade ur och att Carina Wutzler (M) valdes till posten som hon fortfarande har.
– Jag fick veta att om jag kandiderade som förstanamn på kommunlistan så skulle jag inte få ställa upp till riksdagen. Jag påtalade att minst sju kollegor i riksdagen gjort detta i andra kommuner, men fick beskedet ”att så kan man inte göra i Vellinge”, säger Anders Hansson.
Kan du tänka dig att väljas till kommunalråd i det kommande valet?
– Om medlemmarna och väljarna vill att jag påtar mig det ansvaret så kan jag mycket väl tänka mig det. Det gäller i så fall att vi inom partiet i Vellinge är överens. Den kampen som var 2014 tycker jag var under all värdighet.
Upplever du att du är välkommen i Vellingepolitiken?
– Jag hoppas att partiet ser det som att jag kommer med en annan syn på hur man bedriver politik. Jag tror att min prestigelöshet och vilja att prata med och lyssna på alla kan vara till fördel.
Kommer du att jobba aktivt för att bli kommunalråd?
– Vi kommer att ha ett provval bland partimedlemmarna och därefter en nomineringsstämma. Då ser man vad partiet vill. Jag avvaktar det beskedet.
Finns det något i Moderaternas politik i Vellinge som du skulle vilja förändra?
– Jag tycker att man för en god politik på många sätt. Sedan finns det specifika frågor som jag hade hanterat på ett annat sätt och med mer ödmjukhet. Exempelvis frågan om Strandbaden.
Finns det något du är särskilt stolt över att ha bidragit till i riksdagen?
– Listan är lång. Ett exempel är avskaffandet av fastighets- och förmögenhetsskatten som drabbade många invånare i Vellinge hårt. Men även utbyggnaden av E6 mellan Vellinge och Trelleborg till motorväg.
– Jag är också nöjd mitt engagemang i bekämpande av brott och att ha varit med och ökat antalet poliser i landet. Och jag har alltid förespråkat arbetslinjen. Det måste vara skillnad mellan att arbeta och gå på bidrag, säger Anders Hansson.
En uppseendeväckande händelse var när han tillsammans med ytterligare en borgerlig ledamot avvek från partilinjen och gick emot decemberöverenskommelsen.
– Det var en tuff tid när partipiskan ven. Jag hade fem samtal med gruppledaren, tre med partisekreteraren och ett med partiledaren som alla sade åt mig rösta som partiet hade bestämt. Efter det blev jag inte påtänkt för fler tunga uppdrag.
– Men jag är ingen nickedocka. Jag tyckte att överenskommelsen gick emot vad vi lovat väljarna och att jag har ett förtroende från dem att förvalta. Det gäller både i med- och motvind, säger Anders Hansson.
Vellinges nuvarande kommunalråd Carina Wutzler menar att valet till posten är en fråga för partimedlemmarna att avgöra.
– Vi har har en intern nomineringsprocess som får ha sin gång. Jag fortsätter gärna och ämnar ställa upp som kommunalråd även nästa mandatperiod. Jag brinner för Vellinge kommun och vill gärna fortsätta förverkliga alla tankar och idéer som finns hos mig och moderaterna säger Carina Wutzler.
Gå till toppen