Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De fyller år samma dag utan att vara tvillingar

Ylva och Tova är systrar och födda på samma dag. Men de är inte tvillingar. Det skiljer åtta år dem mellan. – De tvillingar jag känner upplever nog större konkurrens än vi gör, säger Ylva Skiöld som fyller 28 år den 27 april.

Tova Larsson och Ylva Skiöld fyller år på samma dag men är bara systrar, inte tvillingar,Bild: Peter Frennesson
Ylva skulle fylla åtta år om någon dag när hennes mamma Jenny Larsson berättade att föräldrarna kanske inte skulle vara hemma på hennes födelsedag. Och så blev det.
– Bara det inte blir en pojke till, tänkte jag. Jag hade ju redan två bröder. Men så blev det ju inte, säger Ylva Skiöld.
Tova föddes tidigt på morgonen den 27 april 2001.
– Jag fick en lillasyster i födelsedagspresent och blev gladast i hela världen.
Tova och Ylva växte upp i familjens villa på Nya Bellevue i Malmö. Att fylla år på samma dag har systrarna aldrig upplevt som något problem och har inte känt någon större konkurrens i fråga om uppmärksamhet på födelsedagen.
– Förr brukande vi ta över mamma och pappas sängar kvällen innan vi fyllde, så att vi kunde sova och vakna tillsammans, säger Tova Larsson.
Sen kom mamma, pappa och bröderna med födelsedagsfrukost och presenter.
– Det var mysigt, säger Ylva Skiöld.
Men visst hände det att de sneglade på varandras presenter.
– När Ylva fick en egen dator, då blev jag avundsjuk, säger Tova Larsson.
– Och jag blev kanske lite sotis när Tova fick sin första telefon, en alldeles ny. Jag fick alltid ärva någon annans avlagda mobil när jag var mindre, säger Ylva Skiöld.
Men det var jobbigare när Ylva flyttade hemifrån.
– Tova ville inte att våra föräldrar skulle sjunga på morgonen när inte jag var där.
Numera sover de inte tillsammans natten före födelsedagen. Istället firar de med en gemensam middag med familjen på kvällen. Det är lite som en gemensam familjehögtid. Och det finns mer att fira den 27 april. Systrarnas brors flickvän fyller samma dag.
Tova Larsson, som fyller 20 år, går naturvetenskaplig linje på S:t Petri och tar studenten i vår.
– Jag har inga tydliga planer efter plugget. Tänker njuta av livet ett tag. Kanske jobba. Väntar med att plugga vidare, säger hon.
Ylva Skiöld fyller 28 år och har en examen som ämneslärare i svenska och engelska och svenska som andraspråk. Just nu är hon föräldraledig men söker ett lärarjobb.
– Min dotter föddes såklart på min bröllopsdag, berättar Ylva Skiöld.

Tova Larsson och Ylva Skiöld

Bor: Tova Larsson bor hemma hos föräldrarna i Malmö. Ylva Skiöld bor i Lund.
Gör: Går sista året på gymnasiet. Är föräldraledig och söker jobb.
Aktuellt: Fyller år den 27 april, blir 20 respektive 28 år.
Gå till toppen