Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Förändring är bra – miljön kring Klosterkyrkan behöver inte bevaras

"Och platsen då, den så kallade unika miljön. Frågan är hur unik den är?" Skriver Per StrandellBild: Hussein El-Alawi
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag tror att gick tre sekunder från att Sydvenskan publicerade några förslag till en kongressbyggnad i kvarteret Häradshövdingen, innan Facebook fylldes med väldiga protester. Jag fick en känsla av att enbart själva idén var en hädelse. "Värna den unika miljön kring Klosterkyrkan", krävde många. "Det här måste vi stoppa", hävdade andra.
Men lundaborna är säregna, främst den så kallade bildade akademikermedelklassen knuten till språk, kultur och religion. För denna grupp går det konservativa och progressiva sida vid sida. Ena stunden hyllar man en förändring som exempelvis Skissarnas nya rostiga låda eller cyklopögat på Domkyrkoforum som finns i verkliga unika miljöer, i nästa stund stort agg mot förnyelsen på gamla tingsrättstomten. Vem begriper sig på den typen av inkonsekvens?
Så vad handlar motståndet om? Varför blir det ett "nej" här men ett "ja" till rostig låda och ett gräsligt cyklopöga? Är det storleken på kongresscentrat? Själva platsen, att en "unik miljö" går förlorad? För nära Klosterkyrkan? Någon hävdar att problemet är en skymd utsikt in mot Bantorget. Jag själv är inne på att reaktionerna är knutna till vad det är som byggs, alltså själva konceptet. En hotell- och kongressanläggning luktar kommersialism, handel, näringsliv, tjänstemän, gubbar och bilism. Något så långt ifrån Lunds klassiska och högdragna identitet av kultur och bildning som man kan komma. Kongresscenter ska finnas i Västerås och Eskilstuna, men inte i Lund.
Men är det inte just i Lund, med Universitet och Ideon, som ett forum likt förslaget ska finnas? Kongresser och konferenser är ju kopplade till massor av olika möten för fackföreningar, branschorganisationer, politiska partier, näringsliv, studier, forskning, idéer, utveckling och mycket, mycket annat. För att inte tala om alla positiva bieffekter för handel och turism om tusentals besökare kommer till Lund.
Och platsen då, den så kallade unika miljön. Frågan är hur unik den är? Stora delar av arealen består av trista kontorslokaler knutna till gamla tingsrätten respektive en parkering. Området är ju så tråkigt och intetsägande att vad som helst än det som finns där nu innebär ett lyft. Säg ja till urbana muskler väster om järnvägen. Säg ja till Skanska, som gärna får bygga i mer klassisk stil - som en pendang till Bantorget.
Per Strandell
Gå till toppen