Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Löfven har fått första vaccinsprutan

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått sin första vaccinspruta mot covid-19. – Jag ser fram emot dos två, liksom alla andra, och jag vill att alla som har möjlighet så snabbt som möjligt beställer tid när det blir deras tur, säger han.

Statsminister Stefan Löfven får sin första dos vaccin mot covid-19 den 27 april 2021.

Bild: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

Annons

Stefan Löfven, som fyller 64 år i juli, fick vid klockan halv fyra på tisdagen vaccin från Pfizer-Biontech på vårdcentralen i centrala Stockholm där han är listad.

– Jag blir nöjd med vilket vaccin jag än får, jag tycker att man ska ta det vaccin som sjukvården erbjuder, säger statsministern på en pressträff utanför Sagerska palatset.

TT: Region Stockholms vaccinsamordnare säger att personer över 65 år som tackar nej till Astra Zenecas vaccin inte ska erbjudas något annat, är det rimligt?

– Det måste myndigheterna bestämma. Jag tycker att man ska ta det vaccin som man får sig tilldelat. Det här är en väldigt komplicerad operation att få det här på plats. Var och en måste bestämma själv, men myndigheterna måste bestämma reglerna, säger statsministern.

Annons

På frågan om han kommer att agera annorlunda nu när han fått vaccin svarar Stefan Löfven:

Annons

– Man ska fortsatt agera med försiktighet, hålla avstånd och tänka på hur man beter sig i samhället.

Statsministern tillhör fas tre i Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. I region Stockholm inleddes vaccineringen av den gruppen för knappt en vecka sedan.

Han känner inte av några biverkningar och säger sig inte ha fått ont av varken nålstick eller injektion.

EU-minister Hans Dahlgren (S), född 1948, var först ut av ministrarna i regeringen att vaccineras den 8 april.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel plats där Stefan Löfven vaccinerades.

Fakta

Dessa tillhör fas 3

Alla i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (lista nedan).

Alla i åldern 60–64 år.

Alla i åldern 18–59 år som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (lista nedan).

Alla i åldern 18–59 år med ett tillstånd som gör det svårt att följa råden om smittskyddande åtgärder, till exempel demenssjukdom, kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning samt människor som lever i socialt utsatta situationer.

Sjukdomar eller tillstånd som ger ökad risk

Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).

Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.

Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

Kronisk lever- eller njursvikt.

Diabetes typ 1 och typ 2.

Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.

Downs syndrom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy