Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuner placerade barn i överfullt familjehem

Tre skånska kommuner placerade barn i ett överfullt familjehem. Vellinge kommun har ändrat sina rutiner efter händelsen.
– Hade vi känt till det hade vi inte placerat pojken där, säger Eva Lundahl, verksamhetschef Vellinge kommun.

Om en kommun placerar ett barn i ett familjehem där fler än tre barn tagits emot, ska detta rapporteras till Ivo. Bilden har inte att göra med familjehemmet i texten. Arkivbild.Bild: Albin Brönmark
Socialnämnderna i Vellinge, Staffanstorp och Hörby kommun har fått tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan Vänersborgs kommun har anmält att de placerat flera barn samtidigt i ett familjehem.
Totalt bodde tio barn i familjehemmet i november förra året, när en socialsekreterare i Vänersborgs kommun gjorde anmälan till myndigheten.
Utöver de tio placerade barnen, hade familjen hand om två andra pojkar.
Det är absolut inte bra när familjehem tar emot så många barn samtidigt, menar Eva Lundahl, verksamhetschef på Vellinge kommun.
– I det här fallet hade vi inte fått veta att det skulle placeras ett stort antal barn. Hade vi känt till det så hade vi inte jourhemsplacerat pojken där, säger hon.
Det finns ingen övre gräns för hur många barn som ett familjehem kan ta emot. Men kommunerna ska alltid anmäla till Ivo om det finns fler än tre barn. Anledningen är att Socialstyrelsen kan vilja hålla extra uppsikt över familjehemmet.
Vellinge kommun har förbättrat sina rutiner efter händelsen. När man skriver avtal med familjehemmen, måste de numera lova att inte ta emot fler barn under tiden. Och så ska socialsekreteraren hålla sig uppdaterad om familjehemmet bryter mot detta.
– Vi ska förbättra oss i uppföljningsarbetet och prata med barnet om vilka fler barn som finns där. Det vi lärt oss är att vi måste få information på fler sätt än via familjehemmet, säger Eva Lundahl.
Staffanstorps kommun kände till att familjehemmet tagit emot fler än tre barn, men menar att behovet var akut. Man gjorde en jourhemsutredning i juni 2020 och följde upp den i november och bedömde placeringen som bra, uppger Ulrika Bengtsdotter, enhetschefen för individ- och familj i Staffanstorp.
Varför anmälde ni inte att det var flera barn placerade till Ivo?
– Det hade fallit bort i det här ärendet, men vi har uppdaterat våra rutiner, säger hon.
Även Hörby kommun har uppgett för Ivo att man kände till att det fanns flera placeringar i familjehemmet när man gjorde sina jourhemsplaceringar. Men man missade ändå att samråda med de andra kommunerna, vilket är en brist enligt myndigheten.
Gå till toppen