Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsthallen öppnar stor utställning med Theodor Jönsson i sommar

I helgen öppnar tredje och sista delen av Västra Skånes konstnärsgilles utställning. Sedan börjar förberedelserna inför sommarens stora utställning om provinsmålaren Theodor Jönsson från Esarp.
– Det är superspännande att dyka ner i lokala konstnärskap, säger Viktoria Munck, kultursekreterare.

Theodor Jönsson hade det klassiska måleriet närmast hjärtat. Arkivbild.Bild: Åsa Sjöström
Den 1 till 16 maj pågår tredje och sista delen av Västra Skånes konstnärsgilles utställning Kon(s)traster. Nio konstnärer ställer ut sina verk den här gången, och det blir allt från måleri till skulptur.
Det knyter ihop säcken för den över ett år långa utställningen i tre delar med totalt 29 deltagande konstnärer. Pandemin och nedstängning har tvingar konsthallen till flera avbrott, men sedan en tid tillbaka håller man öppet, om än med plats för ett begränsat antal besökare. Det går också bra att boka privat visning.
Redan nu pågår förberedelserna för nästa stora utställning med Theodor Jönsson från byn Esarp, där hans hem och många tavlor finns bevarade. Viktoria Munck har läst konstnärens självbiografi och även talat med Staffanstorpsbor. För det finns de som minns konstnären, som dog 1966.
– Jag uppfattar honom som en bullrig och glad farbror. Han blev ofta inbjuden på fester för han var verkligen en underhållare. I sin självbiografi berättar han om sin stilla sida, som gjorde att han sökte sig till naturen och ensamheten. Han verkar ha haft två sidor, säger Viktoria Munck.
Utställningen med Theodor Jönsson ska pågå hela sommaren och in i september.
Gå till toppen