Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Mandat för folkhälsa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild: Markus Schreiber
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Unionen behöver kunna agera med större kraft vid hälsokriser som coronapandemin. Och det kan behövas ändringar i EU-fördraget för att få till det, konstaterade Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel vid ett möte om framtidens Europa i förra veckan, organiserat av Europarlamentets EPP-grupp.
"Idealt borde vi ha haft en gemensam europeisk inställning till nedstängningar och andra åtgärder", sade Merkel, och lyfte bland annat EU-kommissionens förslag om att ytterligare stärka kompetensen hos ECDC, den Stockholmsbaserade europeiska smittskyddsmyndigheten.
Idag ansvarar medlemsländerna för folkhälsan och EU för den inre marknaden. Kanske borde folkhälsan också ses som en inre marknad, sade Merkel, och påpekade att också WHO har haft samma synpunkt på unionens folkhälsoarbete.
Sedan pandemins start för mer än ett år sedan har EU-länderna sprungit åt olika håll – och dessutom på olika sätt och i olika hög utsträckning begränsat de grundläggande fri- och rättigheterna i unionen. Allt som oftast på politisk grund, med varierande stöd i vetenskapen, och utifrån ett nödtillstånd som i många länder – också Sverige – satt de vanliga demokratiska spelreglerna på undantag.
Något som också har lyfts av myndigheten Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier.
Det bristande mandatet för EU att agera i pandemin har skapat oklara gränser och riskerar att fördjupa nästa folkhälsokris, skrev Anna Wetter Ryde, forskare i juridik vid Sieps, i en rapport från december förra året: "Den oklara ansvarsfördelningen och frånvaron av ett formellt mandat på EU-nivån riskerar även att fördjupa de demokratiska utmaningarna när den exekutiva makten upplever sig behöva fatta snabba och effektiva beslut – i vissa fall utan ett tydligt mandat."
Vad hade hänt om mandatet hade funnits där för ett år sedan? Kanske mindre klåfingrighet. Mer eftertanke. Och ett EU som höll ihop när det krävdes.
Gå till toppen