Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

32 Malmökonstnärer får dela på miljonbelopp

Lotta Lundgren på Drömmarnas hus och serieeldsjälen Fredrik Strömberg får i maj ta emot Malmö stads stipendium för värdefulla insatser. Ytterligare 30 konstnärer ska då få ta emot stipendier.

Lotta Lundgren på Drömmarnas hus.Bild: Linda Axelsson
I slutet på våren varje år brukar Malmö stad dela ut sina stora kultur- och konststipendier. Så även pandemivåren 2021.
Stipendierna för värdefulla insatser går i år till Drömmarnas hus vd Charlotte ”Lotta” Lundgren samt Fredrik Strömberg som varit med om att starta Serieskolan, Svenskt seriearkiv och Seriecenter i Malmö. De får ta emot 50 000 kronor vardera.
Samtidigt delas det ut tio stipendier för konstnärlig utveckling på 50 000 kronor vardera och de går till:
Alexander Skats, konstnär
Johan F. Karlsson, konstnär
Martine Flor Thunold, konstnär
Alvina Jakobsson, konstnär
Joel Metz, musikproducent och kompositör
Lelo Nika, musiker
Viktor Skara, filmkonstnär
Maria Maunsbach, författare
Raja Bahari, författare
Felicia Ohly, dramatiker
Stipendiet till Gunni Johanssons minne går till gitarristen Moa Nissfolk.
Dessutom kommer Malmö konstmuseum att dela ut sina årliga konststipendier på sammanlagt 2,35 miljoner kronor och de fördelas mellan:
Daniel Fleur, Jonas Malmberg, Danilo Stankovic, Klara Berge, Ingeborg Blom Andersskog, Carolina Sandvik, Ann Blom Millroth, Olle Dahl, Maria Lavman Vetö, Olof Nimar, Elisabeth Wejsflog, Bengt Adlers, Anna Berndtson, Bernt Franckie, Pia Hansson, Torsten Hylander, Bengt-Olof Johansson, Johan Röing och Cecilia Sterner.
– Malmö stads konst- och kulturstipendiater bidrar till ett rikare kulturliv i Malmö och Skåne. Nu i pandemitider känns det extra viktigt att dela ut stipendier som skapar förutsättningar för mer kultur i vår region och som möjliggör för stipendiaterna att ta nya kliv i sitt kulturskapande. Jag är säker på att vi kommer få se mycket spännande konst och kultur från våra stipendiater i framtiden, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen