AnnonsKraftringen

Han ser till att värmen alltid flödar

Ett fritt, varierat och lärorikt arbete. Så beskriver driftledaren Adam Sjöström Larsson sitt yrkesval. I dag är han en av dem som ansvarar för att driften på Örtoftaverket fungerar optimalt – och är beredd att rycka ut om larmet går.

– För mig som är teknikintresserad är det ett kanonjobb. Det finns alltid något nytt att sätta sig in i och det tycker jag är kul, säger han.

Örtoftaverket är en av Sveriges modernaste el- och fjärrvärmeanläggningar och drivs enbart på biobränsle. På Kraftringens värmeverk i Örtofta utanför Eslöv produceras värme till motsvarande 25 000 villor i Lund, Eslöv och Lomma – och el som täcker hela Eslövs behov.

Driftledaren Adam Sjöström Larsson ser till att eldningen av spill från skogs- och pappersmassaindustrin, det vill säga toppar, grenar och andra trädrester, flyter på som den ska.

– Det vi gör är att vi övervakar produktionen från de anläggningar som är i drift.

Förutsättningarna är lite olika varje beroende på utetemperatur och vad kunderna plockar ut i effekt. Körningen optimeras av ett datorprogram och vårt jobb är att hålla koll på eventuella störningar, säger han.

Varje skift består av tre personer – en driftledare, en drifttekniker och en kontrollrumsingenjör. Tillsammans se de till att produktionsanläggningarna startas och körs på bästa sätt. De jobbar mycket förebyggande och är beredda att snabbt rycker in om något går fel.

– Vi kan ha larm om ett signalbortfall eller ett fysiskt larm, det kan till exempel vara för stora bitar trä som fastnar i mataren och vilket kan leda till att bränsleinmatningen till pannan stoppar, förklarar Adam Sjöström Larsson.

Adam Sjöström Larsson är elektriker i grunden och har alltid varit intresserad av teknik. Efter några år som installationstekniker bestämde han sig för att vidareutbilda sig inom området, och kom i kontakt med driftteknikerutbildningen vid Sjöfartshögskolan i Kalmar. Året efter examen blev han erbjuden en tjänst som drifttekniker på Örtoftaverket. Nu har han arbetat där i snart fem år.

– Jag ville ha ett arbete där jag hade nytta av min elektrikerutbildning och att jobba med att producera el kändes som nästa steg. Det jag gör nu är mer av ett planeringsjobb, medan man som drifttekniker är ute i anläggningen för att åtgärda fel. Det tar ett par år att lära sig anläggningen så det är ofta där man börjar, säger Adam Sjöström Larsson.

Vad krävs för att trivas med jobbet?

– Det hjälper absolut att ha ett intresse för teknik och energifrågor. Man sitter mycket framför datorn och övervakar styrsystemen, så det är rätt tekniskt.

Vad gillar du mest med arbetet?

– Man lär sig något nytt varje dag och det tycker jag är kul. Arbetet är väldigt varierat och fritt. Vid en larmhantering, till exempel, försöker vi alltid avhjälpa felet. Om det inte är ett akut fel som riskerar att påverka driften och energiproduktionen kan man däremot välja hur mycket tid man vill lägga på att själv försöka avhjälpa felet innan man skickar det vidare till en av andra avdelningar.

Driftpersonalen på Örtoftaverket jobbar enligt ett rullande sexveckorsschema, vilket innebär både helg- och kvällsarbete. I gengäld är de helt lediga var sjätte vecka.

– Skiftarbete är kanske ingenting man jobbar med livet ut, men just nu passar det mig. Jag gillar att vara ledig vissa vardagar. För mig är jobbet verkligen kanon! Hade jag vetat om att yrket fanns när jag jobbade som elektriker hade jag nog sökt tidigare, säger Adam Sjöström Larsson.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan