Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotar med slumprepliker flyttar in på Malmöscen

Arne och Birgitta är ett par vars konversation framför tv:n kan tyckas vara både rimlig och orimlig. Det beror på att de är algoritmstyrda robotar, matade med 50 000 möjliga repliker från serietecknaren Pontus Lundkvist. Nu är det premiärdags på Malmö dockteater.

Birgitta är lite inspirerad av E.T och Arne av en figur från ”Basket case”-filmerna. ”Jag har gjort ett släktträd åt dem. Arne ritar byggnader åt kommunen. Han är i princip arkitekt, men får aldrig göra något kul. Birgitta har en dröm om att börja om, men det tycker inte Arne är en bra idé”, säger Pontus Lundkvist.Bild: Elin Aldén
Det började med en Twitter-bot. Pontus Lundkvist och Tom Karlsson fick för sig att bygga ett automatiserat Twitter-konto för att driva med jargongen där. Ett projekt de idag är hemlighetsfulla kring.
– Vi har väl vissa botar som fortfarande är i livet, säger Tom Karlsson.
Men när de började skapa algoritmer med repliker föddes en konstnärlig idé som nu resulterar i föreställningen ”Tillsammans för alltid” på Malmö dockteater.
De animatroniska dockorna Arne och Birgitta har försetts med cirka 50 000 möjliga repliker som i en algoritm slumpas fram som dialog. När man lyssnar på parets dialog förstår man att den inte är helt slumpartad, utan det finns linjer i den som ibland bryts av något oväntat.
– De pratar utifrån varsin bank med repliker. De reagerar på slumpmässiga ord i varandras repliker. Säger Arne ordet ”häst” är Birgitta programmerad att bli ledsen, säger Pontus Lundkvist.
– Vi har också byggt in sabotage i form av en hund som kan bryta in när som helst, säger Tom Karlsson.
– Varje föreställning blir oförutsägbar och unik. Så vi tänker att det ska vara roligt att köpa biljett igen och se ytterligare en föreställning, säger David Wätte.
Pontus Lundkvist (längst till vänster) kallar ”Tillsammans för alltid”-projektet för den bästa tiden i sitt liv. "Det har varit som en dröm att få jobba med de här fantastiska människorna och varje gång jag ser de här dockorna blir jag glad." Resten av gänget från vänster: Tom Karlsson, Daniel Eriksson och David Wätte.Bild: Elin Aldén
Pontus Lundkvist är serietecknare som synts på bland annat Aftonbladets kultursidor och det är han som skrivit replikerna. Tom Karlsson är kulturell mångsysslare som är ansvarig för koden som slumpar fram replikerna. David Wätte är utbildad dockmakare vid Dramatiska institutet och det är han som byggt Arne och Birgitta utifrån Pontus Lundkvists skisser.
Parets repliker är ljudmässigt nonsens skapat av Daniel Eriksson och istället för ljudrepliker får man läsa vad de säger textat på en skärm.
– Hade vi använt oss av talsyntes hade det blivit lite för mekaniskt och sterilt. Vi ville att de skulle ha humör, säger Pontus Lundkvist.
När Malmö dockteater nu öppnar för publik igen gör de det enbart för sex åskådare åt gången. Men det blir två föreställningar varje kväll fem dagar i veckan med start den 2 maj.
– En stor coronafördel med att jobba med dockor är att det drar ner antalet personer i salongen. Vi har ju inga skådespelare. Förutom de sex besökarna kommer det bara att finnas en tekniker i salongen. Det faktum att de är robotar gör också att de är lika bra varje gång. De tappar inte energi för att det är få åskådare i publiken, säger David Wätte.
Arne.Bild: Elin Aldén
Men gänget bakom ”Tillsammans för alltid” har långtgående planer för Arne och Birgitta.
– Det blir förmodligen någon form av streamad variant där man kan följa paret under en hel dag och se vad som händer i deras monotona liv. Vi har också en bok på gång där vi ska generera en handfull pjäser utifrån detta. Så det finns mycket att mjölka ur det här materialet, säger Pontus Lundkvist.
Gå till toppen