Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inflytt i nya skolan på Tolvåkersområdet 2024

Tre nya skolbyggnader och två idrottshallar. Solceller på taket och lokaler som kan utnyttjas av föreningslivet på kvällarna.
Arbetena på Tolvåkersområdet är redan i full gång och efter sommaren är det byggstart för Löddes nya stora skola.

Den nya skolan i Löddeköpinge ska rymma totalt 810 elever när den står klar.Bild: Fojab arkitekter
Markarbeten och förberedelser för den nya skolan i Löddeköpinge är i gång. Men först efter sommaren påbörjas bygget.
– De stora arbetena kommer vi starta efter semestrarna. Vi har bygglov men inte startbesked än, säger Mikael Strand, vd för KKB Fastigheter.
Den nya skolan ska ersätta både Söderparkskolan och Tolvåkerskolan. Från början var tanken att skolorna skulle totalrenoveras, men det visade sig att konstruktion och ytor inte var anpassade för dagens behov och krav på tillgänglighet.
Söderparkskolans mellanstadium har redan rivits och elever flyttats till moduler. Dagens lågstadiebyggnad, som är den nyaste på området och den enda som bevaras, ska byggas ihop med de fyra nya huskropparna.
Under tiden går elever och lärare kvar på skolorna. Det gör projektet mer komplicerat, därför har entreprenören Peab involverats i ett tidigt skede, redan 2019.
– Det öppnar för att vi på ett annat sätt kan planera produktionen och etapperna tidigt. Det är jätteviktigt att vi hela tiden har fokus på arbetsmiljön för de elever och personal som är där, säger Adrian Sollie, bygg- och miljöchef hos KKB Fastigheter.
Nu byggs tre nya skolbyggnader för elever i årskurs F-9 och samtidigt två idrottshallar, nybyggen med en total yta på 13 000 kvadratmeter. Tillsammans med den del av Söderparkskolan som ska behållas kommer den nya skolan rymma 810 elever.
Skolbyggnaderna byggs i två plan, och det planeras för solceller på taken. Tanken är också att lokalerna – hemkunskaps- och musiksalar och idrottshallarna – ska kunna användas av kommunens föreningar utanför skoltid.
– Det finns ett sådant tänk. Att vi ska kunna maximera nyttjandegraden för fastigheterna, så att det blir så ekonomiskt gynnsamt som möjligt, säger Adrian Sollie.
Den totala kostnaden för byggena är knappt 400 miljoner kronor.
Den nya skolan och idrottshallen beräknas stå klar i slutet av 2023, med inflyttning våren 2024. Först efter det ska befintliga Tolvåkerskolan rivas. Dagens idrottshall och badhus ska också jämnas med marken, men först när ett nytt badhus står klart i Stationsstaden i Kävlinge.
Läs också Nu ska hela rasket rivas – Löddes nya skola klar om två år
Gå till toppen