Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Måste jag fuska eller vara psykiskt sjuk för att få hjälp av förskolan?

Vi föräldrar behövde enligt vår handläggare på förskoleförvaltningen lida av allvarliga psykiska sjukdomar eller i princip vara självmordsbenägna för att få heltid beviljad, skriver Elina.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag önskar att dela min upplevelse av att ha sökt extra förskoletid för min äldsta son, på grund av tuffa omständigheter. När vår andra son föddes med en del besvär blev vår tillvaro svår för oss att hantera. Vi ansökte om att få ha vår första son på förskolan heltid, eftersom endast 15 timmar i veckan beviljas när en förälder är hemma med syskon annars. Efter en lång process med BVC, läkare och skriftlig ansökan, fick vi tre månader beviljade av förskoleförvaltningen, vilket hjälpte avsevärt.
När de 3 månaderna började lida mot sitt slut utan att vår situation hemma lättat, ansökte vi på nytt. Men nu tog det stopp. Trots läkar- och BVC-intyg på hur kämpigt vi hade det, fick vi veta att det inte var tillräckligt. Vi föräldrar behövde enligt vår handläggare på förskoleförvaltningen lida av allvarliga psykiska sjukdomar eller i princip vara självmordsbenägna för att få heltid beviljad.
Jag förstår att de måste ransonera och prioritera timmarna väl. Dock klarade vi inte av att ta hand om båda barnen hemma och jag fortsatte desperat försöka få hjälp. Till slut fick jag tips från förskoleförvaltningen att börja studera, samtidigt som de upplyste mig om att de inte kontrollerade huruvida jag faktiskt gjorde det eller ej. Detta kändes dock inte bra för mig, jag ville gärna ha fusk som en absolut sista utväg. Så jag gick till BVC för att be dem om råd, och hör och häpna, de sa samma sak: Börja plugga, utan att faktiskt göra det.
Jag har blivit medveten om att detta är mycket vanligt, men tycker samtidigt att det är så fel. De som är utmanade hemma och behöver extratid kan i princip inte få extra tid beviljad, samtidigt som de som fuskar och skriver in sig på kurser de inte tänker läsa utan problem får ha barnen på heltid. Att jag dessutom från flera håll blir direkt uppmanad att utnyttja luckor i systemet känns som ett fenomen som behöver uppmärksamhet.
Elina

Svar:

Hej. Tråkigt att höra att ni inte är nöjda med hur vi hanterat ert ärende. Detta är vad som gäller i Malmö stad:
Barn till föräldralediga vårdnadshavare har rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan. Rektorn på förskolan beslutar om när under veckan dessa timmar ska ligga. Om vistelsetiden behöver utökas kan vårdnadshavare ansöka om det, antingen utifrån barnets behov, eller familjens situation.
Handlar det om barnets behov så är det rektor som utreder och beslutar. Gäller det familjens situation så utreds ärendet av förskoleförvaltningen. Ansökningar om utökad vistelsetid utifrån familjens situation utreds utifrån de underlag som vi fått in. I de fall underlag behöver förtydligas tar vår handläggare kontakt med de instanser som utfärdat intyg alternativt begär en komplettering i ärendet.
I de fall utökad vistelsetid beviljas är det behovet som styr, dock vanligtvis beviljas 30 timmar i veckan. Det är sällsynt att familjen beviljas heltid på förskolan (40 timmar eller mer).
Bestämmelserna om barns vistelsetid i förskolan regleras i skollagen. Det är därför fel och olyckligt om handläggare vid förskoleförvaltningen eller personal i förskolan råder vårdnadshavare som vill ha utökad vistelsetid att söka in på kurser som de inte har för avsikt att fullfölja.
I ärendet som beskrivs ovan kan förskoleförvaltningen konstatera att vårdnadshavarnas och förvaltningens bild av utredning och beslut skiljer sig åt.
Om berörda vårdnadshavare vill diskutera ärendet vidare och få en förklaring till på vilka grunder beslutet tagits av förvaltningen går det bra att ta kontakt med mig via Malmö Stads kontaktcenter. Vårdnadshavare har även alltid möjlighet att lämna in en ny ansökan avseende utökad vistelsetid och då kommer en ny prövning av de skäl som föreligger att göras.
Med vänliga hälsningar,
Annie Molinder
Tf Enhetschef, Förskoleförvaltningen Malmö stad
Gå till toppen