Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Benkt Konnander

Tidigare överdirektören för Utrustningsnämnden för universitet och högskolor, Benkt Konnander, Jakobsberg, har avlidit vid en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är makan Inga-Lill och sönerna Reinhold, Fredrik och Vilhelm.

Benkt Konnander föddes i Ljungby 1933 som son till Yngve Konnander och hans hustru Caroline, född Tams-Hansen, båda folkskollärare. Efter sin uppväxt i Marieholmsbruk och Värnamo kom han till Lund, där han tog studentexamen 1952 och blev fil. mag. fyra år senare. Under studietiden var han aktiv i studentfackliga sammanhang, först i Lund och sedan som ombudsman i Sveriges förenade studentkårer.
Till dåvarande Ecklesiastikdepartementet rekryterades han 1960. Han förordnades där till budgetsekreterare 1963 och till kansliråd 1967 samt till departementsråd i Utbildningsdepartementet med ansvar för planerings- och budgetsekretariatet 1969. Under åren 1971-1992 var han överdirektör vid Utrustningsnämnden för universitet och högskolor. Därefter tjänstgjorde han som sakkunnig i Utbildningsdepartementet till 1998. Han har vidare deltagit i en rad statliga utredningar, bland annat som ordförande i praktikcentrumkommittén och tidningsfilmningskommittén. Efter pensioneringen har han utgivit ett antal skrifter i utbildningshistoriska ämnen. Han kallades 2007 till Honorary Research Fellow vid Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola.
För familjen genom Vilhelm Konnander
Gå till toppen