Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskans fotograf tar plats i Burlövs Hall of Fame

Sydsvenskans fotograf Hussein El-Alawi har satt Burlöv på kartan med sina reportage och bilder. Därför placerar kommunen honom nu i sin egen Hall of Fame.

Sydsvenskans fotograf Hussein El-Alawi får ta plats i Burlövs Hall of Fame.Bild: Lars Brundin
Regissören Lukas Moodyson, tv-personligheten Robin Paulsson, dockmakaren Charlotte Weibull och revykungen Kent Nilsson är några av de tio personer som fått ta emot en Hall of Fame-utmärkelse av Burlövs kommun genom åren.
– Det känns hedrande och jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet. Framför allt är det kul att man uppskattar det som jag gör, säger Hussein El-Alawi.
Syftet med Hall of Fame är att lyfta fram de som varit goda förebilder för dagens invånare i allmänhet och för ungdomarna i synnerhet.
Som fotograf har Hussein El-Alawi prisats många gånger genom åren för bilder och reportage. En serie reportage som nådde stor uppmärksamhet var ”Pojkarna på Malmö C” som skildrade ödet för några marockanska gatpojkar.
Hussein El-Alawi tillsammans med Sydsvenskankollegorna Jens Mikkelsen och Jessica Ziegerer när de prisades som "Årets berättare" för reportaget ”När ska mamma komma hem?”.Bild: Claudio Bresciani/TT
Den här gången prisas han inte för en enskild insats utan för att han har verkat under en lång tid, utmärkt sig och fungerar som en förebild.
– Det gör det så klart ännu roligare. Det är verkligen inget som man förväntar sig och själv kände jag knappt till utmärkelsen, säger Hussein El-Alawi, men förklarar att det är smickrande att hamna i sällskap med de tio som sedan tidigare hamnat i Hall of Fame.
Vilken är din relation till Arlöv?
– Min familj bor där och mina barn har gått i skola och kulturskola där. Sedan har jag också lite olika samarbeten med lokala föreningar där jag föreläser och håller i workshops om bilder och fotografi. Jag försöker också lägga ut mycket bilder från Arlöv och Burlöv på Facebook och Instagram, bland annat på "Arlöv i bilder".
– Det finns ett stort intresse för bilder i Arlöv. Det händer ofta att personer kommer fram till mig och vill prata om bilder.
Med den nya utmärkelsen kommer troligtvis ännu fler känna igen Sydsvenskans fotograf och vilja prata om bilder med honom.
– Haha. Att bli särskilt välkänd har jag egentligen aldrig strävat efter. Jag trivs bäst som en fluga på väggen.
Det som juryn för Hall of Fame fastnat för är både Hussein El-Alawis skicklighet i yrket som fotograf, men också hur han verkat i kommunens kulturliv.
– Utmärkelsen är inte något vi delar ut varje år. Pristagaren ska ha gjort en särskild förtjänst för kommunen som gör att man enligt flera kriterier förtjänar att uppmärksammas. Det är därför – jämfört med andra priser – extra ärofyllt och något som bara tilldelas den som gjort något extra för kommunen och satt den på kartan. Det tycker vi Hussein har gjort, säger kommunens kultur- och fritidschef Reia Sofiadotter Collberg.
Utmärkelsen delar ut på torsdag i nästa vecka.
Fakta

Burlövs Hall of Fame

Charlotte Weibull, dockmakare.

Invald 2017.

Kent Nilsson, revyartist.

Invald 2016.

Grus i Dojjan, rockband.

Invalda 2011.

Karin Lentz, poet och översättare.

Invald 2011.

Tora Vega Holmström, konstnär.

Invald 2011.

Lars-Erik Larsson, tonsättare.

Invald 2010.

Carl Göran Ljunggren (Kal P Dal), musiker och sångare.

Invald 2010.

Lukas Moodysson, filmregissör.

Invald 2010.

Robin Paulsson, tv-personlighet och komiker.

Invald 2010.

Gull Åkerblom, barn- och ungdoms-boksförfattare.

Invald 2010.

Gå till toppen