Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre hemtjänsttimmar och indragna vårdplatser när underskott ska hämtas in

Lomma vill spara 11 miljoner kronor inom omsorgen för äldre och funktionshindrade.
Minskat antal timmar i hemtjänsten, färre platser inom äldreboenden och korttidsvård samt minskad bemanning finns bland sparförslagen.
– Det här ska inte gå ut över våra vårdtagare, säger Susanne Borgelius (M).

Socialnämndens ordförande Susanne Borgelius (M) ser förändringarna som anpassningar till minskade vård- och hjälpbehov snarare än som besparingar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Verksamheten är en av kommunens största med en budget på 391 miljoner kronor för 2021. Men pengarna räcker inte. Redan nu förutses att kostnaden för hela året kommer att bli 13 miljoner kronor högre än budgeterat om ingenting görs. Motsvarande problem har funnits de senaste tre åren.
Nu har den ansvariga socialnämnden upprättat en plan för hur man ska kapa kostnaderna med 11 miljoner kronor under året.
Bland annat handlar det om att dra ner på arbetade timmar i hemtjänsten med fem procent, en minskning av antal platser på äldreboenden och korttidsvård samt möjlighet till lägre bemanning i samband med detta.
Men socialnämndens ordförande Susanne Borgelius (M) menar att det snarare rör sig om nödvändiga förändringar än neddragningar.
– Detta är långsiktiga justeringar som hade gjorts som en del av utvecklingen av verksamheten även om vi inte haft ett ekonomiskt underskott, säger hon.
Lomma säger sig vilja höja kvaliteten i äldreomsorgen samtidigt som förändringarna görs. Kan det stå i motsats till vartannat?
– Vi kan justera och omfördela resurser samtidigt som det kvalitetshöjande arbetet fortsätter genom att vi fått bättre ordning och reda i verksamheten. Det här ska inte gå ut över våra vårdtagare.
Hemtjänsten ska utföra tusen arbetstimmar mindre per månad i framtiden. Hur påverkar det brukarna?
– Antalet vårdtagare i hemtjänsten har blivit färre än vad vi planerat för. Samtidigt som vi fått bättre ordning när det gäller rutiner och scheman. Det gör att vi kan minska antalet timmar utan att våra vårdtagare påverkas.
– Det sker genom en minskning av antalet vikarietimmar. Ingen anställd blir uppsagd. Vårdtagarna får samma hjälp som tidigare. Men av färre och kända ansikten, vilket skapar trygghet.
De äldre blir fler för varje år. Ändå avvecklar ni platser inom äldreboende och korttidsvård?
– Vi ser ett minskat behov av platser i både Lomma och landet som helhet. Vi har redan nu tomma platser och ingen i kö. När det gäller korttidsplatser har vi haft fler sådana än vi behövt under lång tid.
Kan inte platsöverskottet förklaras med att corona har gjort att färre har flyttat in på äldreboendena och att det kan finnas ett uppdämt behov?
– Våra tjänstemäns bedömning är att behoven minskar. Om det senare visar sig att de ökar igen kan vi återöppna de lägenheter vi nu stänger med kort varsel.
Så det blir inte svårare att få plats i äldreboende framöver?
– Nej, Det här ska inte gå ut över våra invånare.
Ni har haft stora underskott i ekonomin de senaste tre åren. Kan problemet vara att ni politiker anslår för lite pengar i förhållande till den verksamhet som måste finnas?
– Nej, det handlar snarare om att vi inte haft en tillräckligt effektiv verksamhet tidigare. Men vårt utvecklingsarbete har gett resultat.
– Av det väntade underskottet beror sex miljoner kronor på corona. Utan pandemin hade vi haft ett underskott på sju miljoner kronor, vilket är mindre än tidigare år. Det innebär att vi brutit vår negativa kostnadsutveckling. Så jag vill inte säga att vi är underfinansierade.
Du anser att fler numera är nöjda med äldreomsorgen i Lomma. Hur vet du att det är så?
– Vi får in färre klagomål och fler positiva brev och samtal från vårdtagare och anhöriga, säger Susanne Borgelius.
Gå till toppen