Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-förslag om konstdemokrati nedröstat

SD i Höganäs ville låta medborgarna rösta om kommunens konstval. Partiet fick nobben. Arkivbild.
När en graffitikonstnär fick i uppdrag att göra en muralmålning på Storgatan i Höganäs inleddes en debatt på sociala medier.
Konstnären Francisco ”Pastel” Diáz valdes av en jury bestående av kommunpolitiker, en tjänsteman och en konstnär. Men Sverigedemokraten Leif Löwegren och partikollegan Sixten Paulsson vill i stället ett medborgarna ska få rösta direkt om stadens offentliga utsmyckningar. Deras förslag har dock röstats ner av ett enigt kultur- och fritidsutskott, skriver Helsingborgs Dagblad.
– Om jag har uppfattat deras motion rätt de vill de rösta om allting. Min tanke är att om vi frågar 20 personer får vi 20 olika svar. Konst är personligt med starka känslor, antingen så älskar man det eller så hatar man det, säger moderaten Anders Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsutskottet, till tidningen.
Gå till toppen