Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Antisemitiska idéer tycks få genomslag i den brokiga antivaccinationsrörelsen.”

Aktuella studier från USA och Storbritannien visar att antisemitiska budskap inte är ovanliga på vaccinationsmotståndares Facebookkonton och Twittersidor. Det skriver Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Betecknande för

Bild: Kristopher Radder

Annons

Dramatiska händelser blir ofta föremål för konspirationsteorier: prinsessan Dianas död i en vägtunnel i Paris år 1997 var inte en tragisk olycka utan ett attentat utfört av brittiska underrättelsetjänsten och hovet och terrorattackerna den 11 september år 2001 genomfördes med de amerikanska myndigheternas goda minne.

Betecknande för konspirationsteorier är att de hävdar att högt uppsatta personer opererar i hemlighet, bakom kulisserna, för att framkalla negativa händelser eller för att vilseleda.

En del konspirationsteorier har på sin höjd ett underhållningsvärde, som teorier om att forskare under århundraden hemlighållit att jorden egentligen är platt eller att ledande internationella politiker i själva verket är ödlor från yttre rymden.

Annons

Men andra konspirationsteorier kan, om de vinner anhängare, få allvarliga samhällskonsekvenser. Om många människor tror på klimatförnekarnas tal om att forskare – för att få ekonomiska anslag – ljuger om koldioxidutsläppens betydelse för klimatförändringar försvåras nödvändiga miljöbeslut. Och om många människor tror på konspirationsteorier som till exempel hävdar att vacciner mot covid-19 ändrar människors dna försvåras livsviktiga folkhälsoinsatser.

Annons

Mindre uppmärksammat är att åtskilliga av de konspirationsteorier som förespråkas på sociala medier har ett underliggande antisemitiskt budskap.

Dagens konspirationsteorier uppfattas ibland som nyskapelser. Men teorier av det slaget skapas inte ur tomma luften.

Nutida konspirationsteorier är ofta varianter av äldre antisemitiska myter. Ett exempel är de teorier som samlas under paraplybeteckningen ”den nya världsordningen”. I centrum för den står tanken att en ekonomisk och politisk elit – globalisterna – försöker upprätta världsherravälde, och som ett led i det, begränsa människors frihet. Parallellen till äldre antisemitiska konspirationsteorier är tydlig.

I Sion vises protokoll – en ökänd, mer än hundra år gammal antisemitisk propagandaskrift – målas bilden av en världsomspännande judisk komplott: den kristna världen ska raseras, människors frihet inskränkas och en internationell judisk stat etableras.

Hitler och nazisterna spann vidare på den tråden och beskrev sitt angreppskrig och sin massutrotning av judar som ett försvarskrig mot den internationella judendomen som de påstod styra bakom kulisserna i London, Washington och Moskva. Men likheterna mellan idéerna om ”den nya världsordningen” och äldre antisemitism stannar inte vid det.

Annons

När företrädare för teorier om ”den nya världsordningen” angriper globalisterna är det en form av kodad antisemitism. Genom att låta den ungersk-amerikanske miljardären George Soros och andra kända personer med judisk bakgrund få representera globalisterna gör de klart för redan införstådda att det handlar om en judisk konspiration samtidigt som nyfikna inte stöts bort genom en för dem svårsmält öppen antisemitism.

Annons

De under senare tid mest uppmärksammade konspirationsteoretikerna – aktivisterna i amerikanska QAnon, som i år tillsammans med andra högerextremister gick till våldsamt angrepp mot Kapitolium – illustrerar på liknande sätt den historiska kontinuiteten i konspirationsteoretiskt tänkande.

QAnon kan kanske bäst beskrivas som ett smörgåsbord av olika konspirationsteorier. Men kärnan utgörs av den bisarra idén att ledande demokrater och Hollywoodskådespelare kidnappar oskyldiga barn, utsätter dem för rituella övergrepp och tömmer dem på deras blod för att få tillgång till substanser som påstås vara livsförlängande. Ånyo bygger en tillsynes dagsaktuell konspirationsteori vidare på ett äldre antisemitiskt arv.

Redan under medeltiden spreds myten att judarna rövar bort kristna barn för att offra dem rituellt och använda deras blod. Långt senare övertogs myten om judiska ritualmord av nazisterna. Idag förs den vidare av QAnon vars kodade budskap inte lämnar någon tvekan: judarna är fienden.

Att antisemitiska budskap cirkulerar bland övertygade anhängare av konspirationsteorier är allvarligt. Än allvarligare är att antisemitiska idéer dessutom tycks få genomslag i den brokiga antivaccinationsrörelsen.

Aktuella studier från USA och Storbritannien, till exempel en rapport av den brittiska regeringens rådgivare kring antisemitism, Lewis Arturton, From anti-vaxxers to antisemitism, visar att antisemitiska budskap inte är ovanliga på vaccinationsmotståndares Facebookkonton och Twittersidor och att radikala vaccinationsmotståndare – ibland med en antisemitisk dagordning – får genomslag i mera öppna och obundna fora på internet, till exempel hemsidor för småbarnsföräldrar, hälsokost och yoga.

I SVT-dokumentären Vaccinjägarna avslöjades de antisemitiska tendenserna också inom den svenska antivaccinationsrörelsen.

Det är hög tid att tala klarspråk om den dolda antisemitismen i konspirationsteorier.

Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan