Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facit för Europasuccén – MFF drog in 100 miljoner kronor från Uefa

Malmö FF drog in runt 100 miljoner kronor i det senaste Europa League-äventyret. Och nu tycks det som att spel i den nya tredjeligan, Europa Conference League, räcker för att ge liknande intäkter kommande år.

Markus Rosenbergs legendariska 4-3-mål mot Kiev var ett av de viktiga på väg mot de 100 Uefamiljonerna.Bild: PETTER ARVIDSON
– Jag är med i den gruppen som diskuterar detta inom Uefa. Och jag har en ganska klar bild. Målet är att gruppspelsintäkten för ECL ska motsvara Europa League av i dag, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.
MFF börjar med att kvala till Champions League, men har tre chanser att nå gruppspel om man bara vinner första kvalomgången.
– Vinner vi i två kvalomgångar är vi minst inne i Conference League, men vi siktar förstås högre än så, påpekar Niclas Carlnén.
– Sedan ska jag kasta in en brasklapp – inga siffror är fastställda och vi vet inte coronaeffekten än.
Uefa är transparent vad gäller redovisningen av distributionen av pengar till klubbarna från Europaspelet.
Så här fördelades Malmö FF:s intäkter:
För kvalificeringen till Europa Leagues gruppspel fick man 2 920 000 euro.
Lagen fick "andelar" utifrån klubbrankningen hos Uefa. MFF hamnade då på plats 33 av 48 och fick 857 000 euro (att jämföra med högst rankade Arsenal som fick 3 286 000 euro och lägst rankade Ferencvaros som fick 71 000).
Från Uefas marknadspool erhöll MFF 1 448 000 euro. Detta är i huvudsak tv-pengar.
MFF vann sin grupp och för segrar och oavgjorda matcher blev det hela 3 301 000 euro.
Till sist gav själva avancemanget från gruppspelet till mötena med Wolfsburg 500 000 euro.
Sammanlagt blir detta alltså 8 758 000 kronor (det kan jämföras med slutsegrande Sevillas 34 606 000 euro).
De tre kvalomgångarna gav Malmö FF ytterligare 1 140 000 euro.
Totalt 9 898 000 euro.
– Redovisningsmässigt landar det här på två år. Matcherna mot Wolfsburg kommer på 2020 och gör att resultatet blir bättre för det året. Så att gå vidare ger utdelning över två år, påpekar Niclas Carlnén.
Uefa redovisar också att klubbarna fått minskad utdelning på grund av pandemin. I MFF:s fall rör det sig om 268 000 euro, utifrån det belopp man skulle fått.
Utöver detta hade alltså Malmö FF också stora publikintäkter på matcherna i både gruppspel och kval.
Inga utgifter finns med i dessa siffror.
Detta innebär också att MFF sedan 2010 spelat in runt svindlande 70 miljoner euro från Uefa i deltagande för Europaspel.
– Det är det som har gjort att vi både kunnat amortera på lånen och köpa loss stadion. Vi har också kunnat utveckla den sportsliga organisationen och stadion. Det är den stora skillnaden, men vi har också tagit ordentliga kliv på ungdomssidan, säger Niclas Carlnén.
Gå till toppen