Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskarna behövs på kultursidorna

Universitetsvärlden och kulturjournalistiken borde närma sig varandra igen. En återblick på Sydsvenskans kultursidor under 1960-talet kan visa vägen, skriver David Larsson Heidenblad och Johan Östling på Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet.

En ny vår för kunskapsutbyte?Bild: Emil Langvad
De senaste decennierna har det svenska forskarsamhället expanderat kraftigt. Samtidigt har forskarnas plats i offentligheten blivit allt mindre självklar. För den som vill göra akademisk karriär finns det få incitament att gripa in i samhällsdebatten eller ägna sig åt folkbildning. Samarbeten med kollegor i Oxford och Stanford är långt viktigare för meriteringen än samarbeten med journalister i Malmö eller gymnasielärare i Ystad. Bör det vara så? I två uppmärksammade artiklar, båda föranledda av den nya forskningspropositionen, har Sverker Sörlin (DN 20/4) respektive Ida Östenberg (SvD 21/4) dragit en lans för att universitetet bör ha ett brett kunskapsuppdrag där samverkan med det omgivande samhället tillmäts verklig betydelse. I detta kan vi bara instämma.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen