Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fuskande studenter stängs av

Digitala tentor anses vara orsaken till att fusket tycks ha ökat. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen/ NTB/ TT
Tio studenter vid Luleå tekniska universitet, LTU) har fuskat. Det rör sig om olika typer av plagiat, till exempel tentamenssvar som kommer direkt från Wikipedia eller från kurslitteraturen. Studenterna stängs nu av i sex veckors tid, fram till den 3 juni.
Detta enligt SVT Norrbotten, som tidigare rapporterat om ett ökande antal anmälningar om fusk på LTU under den senaste tiden. Enligt Jennie Hägg Wilhelmson, chef för studentservice vid universitetet, beror det på att pandemin gjort fler tentor digitala.
– Vi ser det i hela Högskolesverige, att det är den ändrade tentamen som ligger bakom ökningen, sade hon till SVT tidigare i våras.
Disciplinnämnden, som tagit beslut om avstängningen, skriver i sitt avgörande att studenterna i många av fallen kopierat eller plagierat texter med flit. Studenterna kan dock fortfarande överklaga besluten till förvaltningsrätten i Luleå.
Gå till toppen