Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Malmö stad har betett sig tvivelaktigt – inte kvinnan som tog hem mat

Vore det inte bättre att istället använda värdefull mötestid till att diskutera och besluta kring hur maten faktiskt kan tas tillvara, skriver Katarina Hudin.Bild: Junge, Heiko
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hej Peter Wahlström! Jag läste artikeln i Sydsvenskan den 24 april om kvinnan som blev av med jobbet för att hon tog med sig mat hem. Det medtagna handlar bland annat om två matlådor och några ägg. Både du och ledningen på förskolan definierar detta som stöld, då det under ett tidigare möte tagits beslut om att så inte får göras. Någon vittnar dessutom om att kvinnan tagit mat innan barnen ätit, vilket i så fall inte är försvarbart.
Vad som i min mening är än mer iögonfallande är dock att man från Malmö Stads sida från första början tagit beslut på förskolan om att kasta all överbliven mat. Hur menar du Peter Wahlström att detta rimmar med kommunens projekt "Klimatsmart mat i Malmö", där de uttryckliga målen består i att "minska matsvinnet och att introducera mer växtbaserade menyer"?
Vore det inte bättre att istället använda värdefull mötestid till att diskutera och besluta kring hur maten faktiskt kan tas tillvara, exempelvis genom att laga nya rätter av rester, eller skänka till personal eller välgörenhet? Att slänga mat är förkastligt av många skäl, och vi måste alla i möjligaste mån undvika detta. Därför är det särskilt viktigt att höga företrädare för Malmö Stad - med mandat att fatta beslut och bidra till förändring - föregår med gott exempel.
Kvinnan i artikeln har agerat på tvärs med den lokala överenskommelsen och du menar att “det är en stor moralfråga”. I en diskussion om moraliskt tvivelaktiga beteenden, råder det dock ingen tvekan om att det är Malmö Stad, i det här fallet representerat av både dig Peter Wahlström och förskolans ledningsgrupp, som står för den biten och ingen annan.
Katarina Hudin
Malmö

Svar:

Precis som du beskriver är hanteringen av mat en viktig del i arbetet med att bedriva och utveckla en långsiktigt hållbar verksamhet. Förskoleförvaltningen har de senaste åren arbetat tillsammans med miljöförvaltningen i projektet "Klimatsmart mat i Malmö", där exempelvis köksbiträden och kockar fortbildats i hur de kan bidra till minskat svinn och mer växtbaserade menyer. Ett viktigt led i detta arbete har varit att se över arbetet mellan våra kök och medarbetarna närmast barnen.
I arbetet med att minska svinnet skiljer vi på olika sorters svinn. Tallrikssvinnet är den mat som lagts upp på serveringsfat, tagits ut till barnen, varit serverad till dem men inte har ätits upp. Dessa matrester får inte gå tillbaka till köken och återanvändas utan måste kastas, då risken för bakterietillväxt gör att maten inte längre bedöms som säker. Den mat som inte har lämnat köket kan däremot återanvändas om den skulle bli över, och det ser vi som en självklarhet att den görs.
Det är alltså långtifrån all överbliven mat som kastas, vilket man kunde få intryck av i artikeln du nämner. Konsten att tillaga rätt mängd mat till varje måltid kan ibland vara svår. Det kan behöva finnas mer mat i köken att lämna ut till barnen om så skulle behövas. Genom att hela tiden försöka servera den mängd mat som behövs minskar vi eventuellt tallrikssvinn. Vi har skickliga medarbetare i våra kök, och ”Klimatsmart mat i Malmö” har gjort avtryck på många sätt i förvaltningen.
Läs gärna mer om projektet på malmo.se. Där finns för övrigt även en ”Första hjälpen för rester” som är användbar för alla som ibland får mat över.
Peter Wahlström
Utbildningschef, Förskoleförvaltningen Malmö stad
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen