Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea kritiserar USA för ”falsk diplomati”

I en serie uttalanden till den statliga nyhetsbyrån KCNA uttalar sig nordkoreanska höjdare om relationen med USA – och varnar för ”falsk diplomati”.

President Joe Bidens prat om diplomati avvisas av Nordkorea. Arkivbild.Bild: Patrick Semansky/AP/TT
Uttalandena kommer då USA:s regering sagt att man vill använda diplomati för att få till en nordkoreansk kärnvapennedrustning. Landets president Joe Biden sade även i veckan att USA ska använda ”avskräckande medel”.
Enligt Vita huset är presidenten öppen för förhandlingar med Nordkorea när det gäller kärnvapennedrustning. Målet är fortsatt total nedrustning på hela Koreahalvön.
Nordkoreas utrikesdepartement menar dock att prat om diplomati egentligen handlar om att dölja USA:s riktiga avsikter, som man påstår är fientliga.
”Hans (Joe Biden) uttalande återspeglar tydligt hans avsikt att fortsätta att genomdriva den fientliga politik som USA haft gentemot Nordkorea i över ett halvt sekel”, säger Kwon Jung Gun vid utrikesdepartementet i ett uttalande.
2018 tinade relationen mellan Nordkorea och västvärlden en aning. USA:s dåvarande president Donald Trump träffade diktatorn Kim Jong-Un och skrev under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Men de diskussionerna kollapsade senare.
Fakta

Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter kommer också om att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Gå till toppen