Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klanbröder får fängelse för utpressning

Han trodde han skulle få tillbaks sina pengar – i stället tvingades han iväg till en lekplats, blev misshandlad, rånad och fick en revolver inkörd i munnen. Domstolen tror på mannen, med stöd av filmer och telefonspårning. Och dömer två bröder till flera års fängelse.

Det är ett drama som kunde vara taget ur en gangsterfilm. I mitten av november klev en 38-årig man in genom en port på Rasmusgatan för att möta en jämnårig han lärde känna i somras och som han lånat ut tiotusentals kronor till.
Här fastnade 38-åringen ihop med männen som enligt domen förde bort honom. Tillsammans med bland annat telefonkartläggning räcker det för att nu döma två bröder till 3,5 års fängelse vardera. Båda bröderna finns med i polisen kartläggning av släktbaserade kriminella nätverk – "klaner".Bild: Polisen
I förhör berättar mannen att han inte alls fick igen de lånade pengarna, utan i stället anklagades för att vara med i en sammansvärjning. Hans kompis och en man till tvingade med honom till Hyllie, där fler män mötte upp. Hela sällskapet gick till en lekplats där slutligen kompisens bror anslöt.
Där blev 38-åringen misshandlad och hotad, slår Malmö tingsrätt fast. Bland annat finns det övervakningsfilmer som visar hur han far omkull, "uppenbarligen av ett slag".
Enligt domen rånades han på flera tusen kronor i kontanter samt en dyr klocka och fick olika skador – bland annat på tänderna efter revolvern som sticks in i hans mun för att ge eftertryck åt hoten.
”Jag såg patronerna”, berättar 38-åringen i förhör, för att styrka att det var ett skarpt och laddat vapen.
Bevis i form av bland annat kartlagda telefonkontakter ihop med övervakningsbilderna styrker att misshandeln och hoten gått till som 38-åringen berättar.
Kompisen och hans bror ska ha krävt en halv miljon kronor som plåster på såren för en komplott med planerade mord, som de hävdade att 38-åringen varit inblandad i.
De båda bröderna greps dagen efter att 38-åringen polisanmält. Enligt polisens så kallade klanrapport från 2020 är de centrala i en mycket aktivt kriminell klan i Malmö.
Båda har utretts för inblandning i ett flertal sprängdåd och utpressningsfall. En av dem misstänks ha anstiftat flera attentat mot sina släktingar i november 2018.
Så här står det i polisens klanrapport, där bröderna pekas ut: "Polisens bild är att det finns en kultur av att den starkaste styr och att våld används för att utöva makt samt för att erövra och bibehålla en position."
Och domen noterar tydliga tecken på vad som kallas parallell rättsskipning: stora summor pengar swishas eller betalas kontant som skadestånd för upplevda kränkningar. Men också till en man med förflutet i Hells Angels för ”beskydd” och för att ”lösa” situationen åt 38-åringen.
Mot den bakgrunden tog polisen, hotbilden på stort allvar. Mannen lever nu på skyddad adress med sin familj.
De båda bröderna döms till 3,5 års fängelse vardera. En yngre släkting till dem fick 21 månaders fängelse. Domarna kan överklagas.
Läs också Lista: Här är skåningarna i polisens klanrapport
Läs också Hemlig rapport visar – Skåne har flest kriminella klaner i landet

TV: Nätverken bakom de kriminella klanerna

Polisen kallar dem släktbaserade kriminella nätverk – klaner. Enligt en hemlig rapport finns de flesta i Skåne. Vi har granskat dem och kan berätta mer.

Gå till toppen