Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunala sommarjobb kan bli fler i sista stund

436 ungdomar sökte årets 108 kommunala sommarjobb i Lomma. Nu gör extra statsbidrag att ytterligare ett antal jobb kan tillkomma i sista stund.

Parkarbete är en typ av arbete som erbjuds unga i Lomma under sommaren.Bild: Ewa Levau
Feriearbetena innebär att unga under tre veckor, sex timmar per dag, arbetar inom någon av Lomma kommuns verksamheter. Arbete på fritidshem, barnomsorg, vaktmästeri, sommarorkester och parkarbete är exempel.
De 108 jobb som funnits i år har fördelats genom lottning bland de sökande. Men intresset har varit långt större än tillgången. Feriearbetena har bara räckt till var fjärde ungdom som sökt.
Nu öppnar sig en möjlighet att ytterligare ett antal jobb kan tillkomma.
Det är Socialdemokraterna som tagit upp frågan i kommunstyrelsen och pekat på att regeringen i sin vårbudget anslagit extra pengar till landets kommuner för ändamålet. För Lommas del rör det sig om 400 000 kronor som kommunen kan ansöka om att få.
– Om den politiska majoriteten tycker att det här är en god idé kan man ju man sätta igång direkt. Lomma kommun har haft en budget på en miljon som räckt till 108 sommarjobb. Då kanske statsbidraget kan räcka till ytterligare 30-40, säger oppositionsrådet Per Bengtsson (S).
Kommunalrådet och majoritetsföreträdaren Robert Wenglén (M) är positiv men men osäker på om man med kort varsel hinner få fram fler platser.
– Det finns ingen politisk motvilja, Jag tycker att man ska ansöka om den här typen av statsbidrag. Men det måste också fungera rent praktiskt att få fram feriearbetena i organisationen, säger han och fortsätter:
–Men det är klart att vi ska fråga våra verksamheter. Jag är säker på att det redan är igång.
Gå till toppen