Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Elin Henriksson

opinionSignerat

Elin Henriksson
Psykiskt sjuka barn ska inte låsas in med kriminella.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Statens låsta ungdomsboenden måste ta emot barn med psykisk ohälsa när BUP sviker.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Annons

Varje år placeras drygt tusen barn på statens låsta ungdomsboenden, SiS-hem. Dels kan 15–17-åringar som begått allvarliga brott dömas till sluten ungdomsvård, dels kan barn tvångsplaceras på SiS-hem om de bedöms vara en fara för sig själva eller andra.

Men en del av dem borde istället vårdas inom slutenvården på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, anser SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. Hennes uppfattning delas av forskare, chefer för SiS-boenden och barnen själva.

Annons

Problemet är att BUP:s slutenvård är kraftigt underdimensionerad, med bara 148 heldygnsplatser i landet. Om Sverige haft motsvarande förutsättningar som Norge skulle siffran ha varit 600, enligt generaldirektören.

Annons

I hela Region Skåne fanns år 2018 endast 21 slutenvårdsplatser. De ska räcka till alla som behöver blandde närmare 300 000 barn som bor i regionen, varav drygt 18 000 har kontakt med BUP:s öppenvård. Föga förvånande räcker platserna inte. År 2019 var beläggningsgraden 103 procent, trots att den genomsnittliga vårdtiden var så kort som 12 dagar.

Det blir ganska uppenbart att det då inte finns kapacitet att ta emot de ungdomar som idag bor på SiS-hem, där den genomsnittliga vårdtiden är fem månader.

Därför tvingas SiS-hemmen, som inte får neka plats om kommunen begär en, att ta hand om barn med svår psykiatrisk problematik. Något de saknar kompetens för.

Även om barnen har gjort ett självmordsförsök eller har en akut psykos skrivs de ofta ut omgående från BUP, enligt Åbjörnsson Hollmark. Och institutionschefen Johan Feldtmann har berättat att hans personal ofta tvingas vända i dörren på BUP med självmordsbenägna ungdomar.

Det är inte acceptabelt. Varken personal på SiS-hem eller föräldrar ska behöva ta med sig ett suicidalt barn hem. BUP:s slutenvård måste byggas ut.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy