Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ryktet om mittens död är trots allt överdrivet.

Uppställning under SVT:s partiledardebatt.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Partiledardebatten i SVT:s Agenda fick en lite oväntad inramning när beskedet om att L, M, KD och SD hade enats om ett migrationspolitiskt förslag kom bara timmar före söndagens sändning. En tajmning som inte var en slump – den gav maximal utdelning för den nya högeroppositionen.
"Det är samma fyra partier som vill ha maktskifte efter nästa val", sade moderatledaren Ulf Kristersson.
Samtidigt hördes upprörda röster från den stora minoritet inom L som ogillar partiledaren Nyamko Sabunis vägval. Och visst kunde det framstå som om hon tagit ut svängen ända in i Sverigedemokraternas kärnpolitik. Efter debatten drog vissa slutsatsen att möjligheterna till mittensamverkan nu kanske försvunnit, om detta var kvällen då den svenska mitten dog.
Så behöver det lyckligtvis inte vara. Om läget betraktas i ett vidare perspektiv går det redan att skönja nya, möjliga mittenpolitiska farvägar.
Det är förståeligt att många liberalpartister tar sig för pannan när Sabuni kommer överens med SD om just ett migrationspolitiskt förslag – den enda fråga SD på allvar bryr sig om och den fråga partiet inte ska ges makten över. Fast sett till vad partierna enats om i sak är det kanske inte så allvarligt. Det handlar om lite stramare regler för anhöriginvandring, försörjning och uppehållstillstånd av humanitära skäl, men i stort är det inte olikt vad Socialdemokraterna hade förespråkat om det inte vore för regeringssamverkan med Miljöpartiet.
Turerna har varit många kring den förestående nya migrationslagen och de gröna ställde krav på uppmjukade regler för att ens låta förslaget gå ut på remiss. Nu ser dessa lättnader ut att stoppas i riksdagen, men det ger egentligen bara en lag som fler partier ideologiskt kan ställa sig bakom. Migrationspolitiken behöver en bred grund i riksdagen – och SD-ledaren Jimmie Åkesson är fortfarande långtifrån nöjd. Även om SD ser uppgörelsen med L, M och KD som "ett litet steg i rätt riktning" förblir partiets målsättning att stöpa om hela migrationslagstiftningen, förklarar han i en debattartikel i Aftonbladet.
Om någon ändå fick intryck av att SD och L nått något slags allmän samsyn kring migrationen, så tillbakavisades detta med kraft under en tv-duell mellan Åkesson och Sabuni.
"Den människa som är på flykt ska alltid kunna känna sig trygg med att Sverige är en fristad", betonade L-ledaren. Hennes SD-kollega menade i sin tur att integrationen mer eller mindre bara kan lyckas om gränserna stängs.
Låt vara att Sabuni gav en ful släng åt centerledaren Annie Lööf under ett replikskifte om migrationen: ”Ska vi ta hit hela världen, är det det du har tänkt?”
Mellan L och C finns kanske en spricka i frågan, mellan L och SD är motsvarande avstånd en avgrund. Det är ett av många skäl till att inte ta något för givet då det gäller de politiska uppställningarna efter valet. De regeringsalternativ det nu talas om finns trots allt bara i teorin och någon politisk praktik blir det inte förrän rösterna räknats.
Dagens S står nära mitten i många frågor och det är också där en stor del av väljarna finns. Framför allt är det där liberala Centern finns, i en position med öppning både mot S och mot M. Att Sabuni tagit ställning för en borgerlig regering betyder heller inget säkert förrän väljarna har sagt sitt.
Minns hur Kristersson inför förra valet försäkrade att han inte kunde tänka sig att styra med stöd av SD. Under sina försök att bilda regering var detta sedan likväl vad han siktade på. Också det "konservativa block" som Jimmie Åkesson drömmer om är en fråga för väljarna
Innan rösterna är räknade ska mittenpolitiken inte räknas ut.
Gå till toppen