Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Sista vaccinfasen tidigareläggs i Skåne – börjar redan i maj

Den sista fasen i vaccineringen i Skåne, åldersgruppen 18-59 år, tidigareläggs. Några privata vaccinatörer förbereder sig för start i vissa kommuner redan i mitten av maj.

Snart kan även de som är mellan 50 och 59 år börja boka vaccintid, i vissa skånska kommuner. Fas 4 smygstartar i mitten av maj.

Bild: Adam Ihse/TT

Annons

– Vi har fått ökade leveranser av Pfizers vaccin och det var dessutom färre än vi räknade med i fas 2 som bokade tider, förklarar Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

I fas 2, alla över 65 år och viss vård- och omsorgspersonal, var det främst färre i LSS-personalen som vaccinerade sig. Den pågående fas 3, 60-64 år, är inte så stor och med större vaccinleveranser går det undan nu.

Men det är inte så att Region Skåne, likt Stockholm, stått med outnyttjade vaccintider.

– Nej, men för att inte hamna i det läget valde vi att starta fas 4 på några ställen säger Maria Landgren.

Först ut i fas 4 blir nu åldersgruppen 50-59 år i vecka 20 som inleds 17 maj. Det sker på ungefär tio orter och minst en aktör i Malmö, Lund, Helsingborg, Ängelholm och Kristianstad. Mjukstarten sker för att Region Skåne vill se till att vaccinleveranser, bokningar och flöden fungerar.

Annons

Annons

Därefter öppnar fler aktörer, i fler kommuner, fram till början av juni. Då ska det finnas cirka sextio vaccinställen i Skåne.

Hur bokningen i fas 4 ska gå till är inte helt klart. De sexton privata aktörerna som ska sköta vaccineringen av den breda allmänheten i Skåne har egna sajter, men inloggningen ska fortfarande ske via 1177.se.

– Vi har ställt som krav i upphandlingen att de privata aktörerna ska kunna styra bokningen åldersvis, säger Maria Landgren.

De som ingår i tidigare vaccinfaser kommer så småningom att kunna boka in sig hos de privata företagen. Men för dem som är över 65 år blir fortfarande Astra Zenecas vaccin huvudalternativet.

– De privata aktörerna kommer att ha både Astra och Pfizer, påpekar Maria Landgren.

”Det går undan nu” säger vaccinsamordnaren Maria Landgren om vaccinationerna i Skåne. Gruppen 60-64 år är liten och vaccintillgången är bättre, vårdcentralerna har signalerat att de snart kan stå med obokade tider. Därför inleds fas 4 snart.

Bild: Johan Nilsson/TT

Bland de sexton vårdföretag som har avtal med Region Skåne om fas 4 var stämningen uppåt efter måndagens besked.

– Vi är redo, och vi ser fram emot att få komma igång och hjälpa till! säger Kenneth Kronohage på Macc People AB, som får starta 17 maj i Arlöv och Ängelholm.

En annan aktör, Vaccina, börjar vaccinera i Lund på Elite hotel Ideon.

– Vi har varit beredda ända sedan vecka åtta så jag tycker bara det är kul. Det är väl smart att börja tidigare och se så att allt funkar med leveranser och bokning, säger Kristin Juneberg, projektledare på Vaccina.

Annons

I övriga kommuner där Vaccina ska vaccinera, bland annat Helsingborg, startar den allmänna vaccinationen som planerat vecka 23.

Annons

Svea vaccin öppnar också upp för allmänheten "i liten skala" vecka 20. De kommer då vaccinera i Pingstkyrkan i Helsingborg och på Kristianstad Arena. Verksamhetschefen Ridha Hadfi berättar för HD-Sydsvenskan att man även letar lokaler i Malmö för att eventuellt öppna tidigare även där.

Redan klara för att börja vaccinera fas 4 tidigare i Malmö är Kry, som öppnar i lokaler på Stortorget i mitten av maj.

I förra veckan öppnade vaccinationen för fas 3 i Skåne, alltså åldersgruppen 60-64 år, som får sin spruta på vårdcentralerna.

Ursprungligen var tidsplanen att fas 4 kunde starta först i juni. Men nu bedömer Region Skåne alltså att den sista fasen kan påbörjas parallellt med vaccineringen av äldre åldersgrupper.

Region Kalmar startade vaccinering i fas 4 redan denna måndag och flera andra regioner har aviserat att de snart är framme.

Västra Götalandsregionen har planerat för vaccinationsstart i vecka 20. På måndagen sade även Region Stockholm att man snart skulle öppna för fas 4, sedan det visat sig att flera tusen vaccintider stått obokade där.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan