Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sun Yang har fått nytt hopp om OS

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang, som i fjol dömdes till en åtta års avstängning som senare hävdes, har fått nytt hopp om att delta i OS. Detta efter att det kinesiska simförbundet meddelat att regerande världsmästare ska ha rätt att tävla i Tokyo..

Sun Yang. Arkivbild.Bild: Mark Schiefelbein
Beskedet kommer samtidigt som Sun Yang förbereder sig för en ny omgång i Idrottens skiljedomstol Cas. Den flerfaldige OS- och guldmedaljören fick sin dopningsavstängning från Cas i februari förra året – en dom han överklagade. Och i december hävdes den åttaåriga avstängningen efter att en schweizisk domstol ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Ärendet ska nu tas upp på nytt den 24–28 maj, bara två månader före OS, med en helt ny Cas-panel.
Yang tog VM-guld på 200 och 400 meter fritt senast i Sydkorea och skulle därmed vara berättigad att delta i OS utifrån det kinesiska förbundets krav.
Grunden till den tidigare åttaåriga avstängningen är att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov.
Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare..
Gå till toppen