Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dokumentärfilmare från Malmö prisad på Cph Dox

På dokumentärfilmfestivalen Cph Dox kammade den svenska filmen ”Julia & jag” i regi av Malmöfilmaren Nina Hobert hem priset Nordic Dox award. Dokumentären, som är en berättelse om en nära vänskapsrelation, är Nina Hoberts långfilmsdebut och hade sin världspremiär på festivalen.

Julia Werup i Nina Hoberts film Julia & jag. Pressbild.Bild: Nina Hobert
”Hela mitt liv har präglats av en stark känsla av utanförskap. Nordic Dox award är inte bara en fantastisk utmärkelse utan även ett slags existentiellt kvitto på att mina tankar om livet är okej, oavsett hur annorlunda de är”, säger Nina Hobert i ett pressmeddelande från Filminstitutet.
Under helgen vann också filmen ”Sabaya” i regi av Hogir Hirori pris för bästa dokumentärfilm på Moskva filmfestival, och tilldelades även pris för ”fearless film direction” av Russian documentary guild.
Filmen, om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS, hade sin världspremiär på Sundance filmfestival tidigare i år där Hirori vann pris för bästa regi.
Gå till toppen