Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var låg Skomakarestigen?

Det fanns en gång en gång. Det var ingen stig vilken som helst, det var en suckarnas stig. Det var där skomakarna tidigt på morgonen gick längs järnvägen, från sina hem på Sofielund till Läderfabriken på andra sidan av Ystadvägen. På kvällen gick de med trötta steg samma väg hem.

Skomakarestigen där många skomakare vandrat till och från Malmö läderfabrik, med Falsterbobanan till vänster och i fonden bakom den syns vattentornet vid Södervärn. Rakt vid husen möts Bragegatan och Stålbrandsgatan. På åkern till höger, där det när bilden togs i början av 1920-talet odlades rosenkål, ligger idag området som kallas Seved. Skomakarestigen bytte namn till Heleneholmsstigen på 1980-talet. Se nytagen bild nedan.Bild: Arthur Nilsson
Malmö Läderfabriks aktiebolag grundades i april 1897 med 35 anställda. Fabriken som rymde både ett garveri och en skofabrik växte fort. Vid tiden för första världskriget hade man 500 anställda och och var då Malmös främsta i sitt slag – ja, till och med en av de största i Skandinavien. 80 000 hudar passerade garveriet för att bli ovanläder och slitstarkt bottenläder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen