Annons

Annons

Annons

Annons

Försvunna Malmös frågespalt

Var låg Skomakarestigen?

Det fanns en gång en gång. Det var ingen stig vilken som helst, det var en suckarnas stig. Det var där skomakarna tidigt på morgonen gick längs järnvägen, från sina hem på Sofielund till Läderfabriken på andra sidan av Ystadvägen. På kvällen gick de med trötta steg samma väg hem.

Text: 

Skomakarestigen där många skomakare vandrat till och från Malmö läderfabrik, med Falsterbobanan till vänster och i fonden bakom den syns vattentornet vid Södervärn. Rakt vid husen möts Bragegatan och Stålbrandsgatan. På åkern till höger, där det när bilden togs i början av 1920-talet odlades rosenkål, ligger idag området som kallas Seved. Skomakarestigen bytte namn till Heleneholmsstigen på 1980-talet. Se nytagen bild nedan.

Annons

Malmö Läderfabriks aktiebolag grundades i april 1897 med 35 anställda. Fabriken som rymde både ett garveri och en skofabrik växte fort. Vid tiden för första världskriget hade man 500 anställda och och var då Malmös främsta i sitt slag – ja, till och med en av de största i Skandinavien. 80 000 hudar passerade garveriet för att bli ovanläder och slitstarkt bottenläder.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan