Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EM-kval ställs in – corona härjar i Georgien

Sveriges volleybolldamer ligger på läger i Ängelholm inför EM-kvalet. De får ladda lite längre än väntat. Coronaviruset härjar hos motståndaren Georgien och fredagens kvalpremiär ställs in.

Storstjärnan Isabelle Haak jublar under en träning med damlandslaget. Senare kom beskedet att fredagens EM-kval mot Georgien ställs in.Bild: Anders Bjurö/TT
”Oerhört tråkigt att våra motståndare drabbats. Vi hoppas på snabbt tillfrisknande för smittade och att det inte sprider sig i laget. Den här händelsen sätter fingret på det känsliga läget som råder. Vi har själva drabbats indirekt av pandemin, med flera flighter som ställts in i olika omgångar och med kort varsel. Vi både hoppas och jobbar för att utmaningarna ska stanna där”, säger landslagschefen Simon Dahl i ett pressmeddelande.
Europeiska volleybollförbundets tävlingsregler är klara. Sverige tilldöms segern.
EM-kvalet spelas 7–16 maj och avgörs genom gruppspel två helger i följd, i Portugal och i Georgien.
Tanken var att Ukraina, Portugal, Georgien och Sverige skulle ha mötts två gånger. Nu stryks Georgien från den första helgens spel. Ukraina, Portugal och Sverige skrivs som segrare. För Georgiens trupp väntar en vecka i karantän.
I stället för mot Georgien inleder Sverige EM-kvalet mot Ukraina på lördag.
Landslaget reser till Portugal på onsdagen.
Inför EM-kvalet säger förbundskaptenen Ettore Guidetti:
”Ukraina är troligtvis det starkaste laget i gruppen, men vi kommer göra vårt yttersta för att besegra dem, precis som mot alla lag. Det är länge sedan det var landslagsmatcher, vilket gör det svårt att scouta motståndet, men vi försöker göra det bästa med den data och det material vi har att tillgå och ser fram emot äventyret som väntar.”
Fakta

Sveriges trupp

Passare: Vilma Andersson, Hilda Gustafsson.

Liberor: Sofie Sjöberg, Gabriella Lundvall.

Centrar: Julia Nilsson, Dalila-Lilly Topic, Linda Andersson, Elsa Arrestad.

Vänsterspikers: Alexandra Lazic, Rebecka Lazic, Hanna Hellvig, Anna Haak, Diana Lundvall.

Högerspiker: Isabelle Haak.

Reserver: Josephine Tegenfalk, Hedda Broberg, Klara Andersson.

Fakta

Så avgörs EM-kvalet

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal

Fredag 7 maj: Georgien–Sverige 0–3

Lördag 8 maj: Sverige–Ukraina (16.00)

Söndag 9 maj: Sverige–Portugal (16.00)

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien

Fredag 14 maj: Sverige–Ukraina (17.30)

Lördag 15 maj: Georgien–Sverige (17.30)

Söndag 16 maj: Portugal–Sverige (17.30)

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti–4 september och spelas i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln.

Gå till toppen