Annons

Annons

Annons

Kinesiska muren rasar

Första vräkningen i Kinesiska muren

Bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren vill vräka 17 familjer. Först ut är trebarnsfamiljen Mohamed. En anonym man med skinnjacka är utskickad från styrelsen för att ta över nycklarna till lägenheten.

– Jag vill inte mer... jag vill inte bo här, snyftar mamma Aliya Husein.

Text: 

Här vräks första familjen i Kinesiska muren på Thomsons väg, Aliya Husein på bilden, samt hennes man och tre barn.

Bild: Emil Langvad

Annons

Det är fullt med folk i trapphuset när Kronofogden kommer hem till familjen Mohamed för att vräka dem. Grannar, släktingar, låssmeder, journalister och personal från socialförvaltningen trängs runt ytterdörren. Tillsammans med de sista ägodelarna som familjen flyttat ut: en röd trehjuling och några köksstolar.

När kronofogden Fredrik Lugnmark ställer sig i dörröppningen möts han av ett tv-team från SVT som frågar vad familjen kan göra för att stoppa vräkningen.

Kronofogden kommer för att vräka den första familjen i Kinesiska muren. Majid Mohamed sitter på den sista stolen som finns kvar i lägenheten medan hans fru Aliya Husein håller om deras dotter Rukaia Mohamed.

Bild: Emil Langvad

Familjen har tömt sin lägenhet inför tisdagens aviserade vräkning, de sista sakerna trängs i trappen.

Bild: Emil Langvad

Annons

Annons

Men vräkningarna i Kinesiska muren handlar om många fler familjer. Grannen Hassan Zalha ropar ut sin ilska i trapphuset:

– Jag har inte haft el i min lägenhet på två dagar. Jag har inte haft värme på två -tre år. När jag kommer hem från jobbet är det kallt – trots att jag har betalat allting. Vi vill byta ut styrelsen, de bara tar våra pengar!

– Alla som bor här i huset har samma problem. Vem ska hjälpa oss? säger Hassan Zalha.

Här vräks första familjen i Kinesiska muren på Thomsons väg. Kronofogden Fredrik Lugnmark lyssnar medan grannen Hassan Zalha (till höger) berättar hur förtvivlad han är över situationen.

Bild: Emil Langvad

Bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren hotar nu ytterligare 16 familjer med vräkning. Tre av familjerna har klagat hos tingsrätten om saken. I samtliga fall säger styrelsen i Brf Taxeringsrevisorn 2 att det handlar om medlemmar som inte har betalat sina avgifter till föreningen. Som mest handlar det om 318 000 kronor i obetalda månadsavgifter, enligt styrelsen.

En av dem som styrelsen vill vräka är Sibel Hasan. Hon krävs på 12 000 kronor: tre obetalda månadsavgifter. Hon säger själv att det gäller månader där hon inte fått någon inbetalningsavi från föreningen, trots att hon har frågat efter avierna. Hon anser att vräkningarna är ett sätt för styrelsen att straffa sina kritiker:

– Nittio procent av dem som fått krav och hot om vräkning är sådana som har varit kritiska: Vi som gick till Bolagsverket för att kräva en ny stämma och byta ut styrelsen, som jag själv till exempel.

Grannen Elena Al Suheilly säger samma sak: Många av grannarna skrev på en lista, där de krävde att få välja en ny styrelse. Då gick styrelsen till Kronofogden och hotade alla kritiska familjer med vräkning.

Annons

Styrelsen skriver i ett mejl till Sydsvenskan att ”Den som missköter sig vet att om de inte betalar årsavgifter i tid eller upprepade gånger har betalningsförseningar riskerar förverkande av nyttjanderätten till bostadsrätten och kan i slutändan bli av med sin lägenhet.

Annons

I två år har Sydsvenskan granskat de vanskötta och kapade bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren. Det har skapat politisk debatt i hela landet och en ny lag som ska skydda alla som äger en bostadsrätt i Sverige. Men för dem som bor i Kinesiska muren har situationen bara blivit värre.

– Varför kommer polisen inte hit och stoppar det som händer? Alla som bor i det här huset är stressade, vi kan inte sova på nätterna, säger Elena Al Suheilly

Inne i trerumslägenheten är det tomt på möbler men full kalabalik. Familjens två söner är i skolan, men tvååriga dottern Rukaia Mohamed tultar runt i sin rosa overall och tittar storögt på alla människor som diskuterar med varandra.

Hennes pappa Majid Mohamed skakar och sjunker ner på golvet.

– Förlåt mig, jag har inte sovit på två dygn. Det här är katastrof, säger han.

Som många andra i huset protesterade familjen mot den vanskötta föreningen genom att inte betala sin månadsavgift. När Kronofogden skickade kravbrev betalade familjen hela sin skuld: 62 000 kronor. Men trots att de har betalat kräver föreningen att trebarnsfamiljen ska vräkas.

Deras plan är att flytta in hos Majids 91-åriga mamma. Där kan de bara bo några dagar: det är trångt, och mamman är rädd för att bli smittad med corona.

En reporter frågar Kronofogden om det finns någonting som kan stoppa vräkningen. Ja: föreningen kan dra tillbaka sitt krav. Men det vill inte styrelsen. Däremot kan familjen få lite, lite andrum.

Annons

– Språksvårigheter gör att familjen nog inte har förstått alla brev och krav som vi har skickat, säger kronofogden Fredrik Lugnmark.

– Vi kan ge två veckors anstånd. Sedan ska tingsrätten ta beslut om det är rätt eller fel att genomföra avhysningen, säger han.

Majid Mohameds brorson hittar en penna och en papperslapp och skriver snabbt ihop en begäran om att vräkningen ska stoppas.

Men vilka chanser har familjen i en domstol? Och hur ska de hitta en advokat?

Annons

Majid Mohamed i familjens tömda lägenhet. I det andra rummet står hans fru Aliya Husein och deras dotter Rukaia Mohamed.

Bild: Emil Langvad

Den som bor i hyresrätt och är missnöjd med hur hyresvärden sköter huset kan välja att inte betala in hyran till sin värd utan i stället deponera den hos Länsstyrelsen.

För den som bor i bostadsrätt finns inte den möjligheten. Den som inte betalar sin avgift riskerar att förlora rätten till sin bostadsrätt: förverka den, som det heter på juristsvenska. Den som får ett krav och meddelande om uppsägning har tre veckor på sig att betala för att få behålla sin bostadsrätt.

– Men betalar man inte inom återvinningsfristen så är man körd, säger Ulrika Blomqvist, vd för organisationen Bostadsrätterna.

Hon poängterar att socialtjänsten i kommunen alltid ska underrättas när någon riskerar att vräkas:

– De kan välja att gå in och ta på sig betalningsansvaret för skulden, säger hon.

Flera boende i Kinesiska muren har valt att inte betala in sina månadsavgifter i protest mot att huset sköts så dåligt. De är också rädda för att huset kommer att tvångsförsäljas av Kronofogden på grund av alla skulder. Då förlorar de ändå alla pengar som de har betalat för sina bostadsrätter.

Annons

När ett hyreshus vansköts så kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Men det är inte ett alternativ när det gäller bostadsrätter, enligt de experter som Sydsvenskan har varit i kontakt med.

Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Huset består av tre bostadsrättsföreningar. Brf Taxeringsrevisorn 2 som äger den mittersta delen av huset, vill nu vräka 17 familjer.

Bild: Emil Langvad

Kronofogdar, grannar, släktingar, journalister och folk från socialförvaltningen trängs i familjens lägenhet. Men där finns en person till. Som vägrar berätta vad han heter:

Annons

En kille i svart skinnjacka och solglasögon av pilotmodell. Han har med sig en fullmakt som säger att han är utskickad av bostadsrättsföreningens styrelse. Det är killen med skinnjackan som ska ha nycklarna till lägenheten när familjen är utkastad.

– Vem är han? Jag har aldrig sett honom förut, säger Majid Mohamed.

Flera som bor i Kinesiska muren säger sig ha blivit nerslagna och hotade av de personer som egentligen styr i huset. Majid Mohamed har blivit hotad flera gånger. Nu är han livrädd för killen i skinnjackan – och dem som styr i huset.

– Jag vågar inte stanna här i min lägenhet! Jag vågar inte sova här, säger Majid Mohamed.

– Vi är så rädda! säger hans fru Aliya Husein.

Hon sätter sig ner på golvet och gråter så att hon skakar i hela kroppen.

– Jag vill inte mer... jag vill inte bo här, snyftar Aliya Husein.

Hennes dotter Rukaia Mohamed står bredvid i sin rosa overall. Nu ser tvååringen plötsligt bekymrad ut och vet inte vad hon ska göra. Hon tittar på när hennes mamma gråter hejdlöst.

Fakta

Så här ser ditt skydd ut i bostadsrätt

Tre veckor – så lång tid har du på dig när du har blivit delgiven ett krav om obetalda månadsavgifter från din bostadsrättsförening. Det kallas återvinningsfrist. Den som betalar inom den tiden får behålla sin bostadsrätt.

Den som däremot betalar efter de tre veckorna har förlorat rätten till sin bostadsrätt.

När en bostadsrättsinnehavare förlorar rätten till sin lägenhet så ska den säljas. Det finns två vägar att gå, berättar Ulrika Blomqvist vid Bostadsrätterna: ägaren, föreningen och banken kan komma överens om att sälja lägenheten. Parterna behöver också komma överens om hur pengarna sedan ska delas upp mellan dem. Detta alternativ är inte så vanligt – det stupar ofta på att de inblandade inte kommer överens.

Det vanligaste är en tvångsförsäljning av bostadsrätten via Kronofogden. När lägenheten är såld så tar först Kronofogden sina avgifter, föreningen tar uteblivna avgifter och ränta och eventuella andra utgifter, sen tar banken det som ägaren var skyldig. De pengar som sedan återstår går till den som ägde bostaden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan