Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

G7:s utrikesministrar snackar Kinataktik

G7:s utrikesministrar på möte i Lancaster house i London. Från vänster första raden: EU:s utrikeschef Josep Borrell, brittiske utrikesministern Dominic Raab, USA:s utrikesminister Antony Blinken. Andra raden: Tysklands utrikesminister Heiko Maas, Japans dito Motegi Toshimitsu och Kanadas utrikesminister Marc Garneau. Raden längst bak: Italiens utrikesminister Luigi Di Maio och Frankrikes Jean-Yves Le Drian.Bild: Stefan Rousseau/Pool via AP/TT
För första gången sedan coronapandemins utbrott möts utrikesministrarna i G7 på ett fysiskt plan. Representanter för de ledande industrinationerna som ingår i gruppen möts i centrala London i palatset Lancaster house.
Huvudämne för de första diskussionerna uppgavs vara försök att finna en gemensam hållning gentemot stormakten Kina, som inte ingår i gruppen.
Tonen hade redan satts av USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett möte med den brittiske kollegan Dominic Raab på måndagen. Blinken sade då att meningen inte är att trycka ned Kina, men att understryka vikten av internationella lagar och regler.
I G7 ingår förutom USA och årets värdland Storbritannien även Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike, samt en representant för EU. Ländernas stats- och regeringschefer ses i Cornwall i England den 11-13 juni.
Gå till toppen