Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide ska hjälpa coviddrabbade luktträna

En patient som drabbats av covid-19 lukttränar på en klinik i Frankrike. Arkivbild.Bild: John Leicester/AP/TT
Ett förlorat lukt- och smaksinne är symtom som drabbar många covidsjuka, ibland under en längre tid även efter tillfrisknandet. Nu har Skånes universitetssjukhus och Karolinska institutet tagit fram en broschyr som ska hjälpa patienter att luktträna hemma, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Den nya guiden finns tillgänglig digitalt på 1177:s hemsida och tanken är att den framöver ska finnas på vårdcentraler runt om i landet.
För att träna luktsinnet ska man regelbundet och systematiskt lukta på samma saker för att kunna känna dofterna igen. Man kan börja med att välja ut fyra till sex dofter som är tydliga, men inte för starka för näsan.
Välj till exempel matvaror eller kryddor som honung, hackad vitlök, ketchup, kaffe, basilika, kanel eller persilja. Det går också bra med hushållsvaror som tvål eller tandkräm, men undvik parfym och deodoranter som innehåller alkohol.
Träningen går ut på att lukta på de utvalda dofterna två gånger per dag under 10–15 minuter varje gång. Det brukar också hjälpa att tänka på hur man minns att något doftade och att föra dagbok över hur man upplever dofterna.
Gå till toppen