Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Här tas de små stegen.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det var kommunfullmäktigesammanträden i några av de skånska kommunerna förra måndagen, och två av dem fångade min uppmärksamhet. Det i Skurup och det i Vellinge.
Efter lite problem med den tekniska följsamheten i Skurup – dagen därpå skulle tekniken komma att ställa till det i Sjöbo, när en moderat som trodde att ljudet var avstängt kallade en kristdemokrat för "idiot" – var det en bit in i debatten dags för Moderaternas gruppledare Åsa Ekblad att på sittande möte slänga in en brandfackla.
Det handlade om en mening i ett beredningsförslag om planeringen av Skurups kommuns äldreomsorg: "Då andelen utrikesfödda ökar kan även språkskillnader och kulturella skillnader vara faktorer att ta hänsyn till", läste Åsa Ekblad upp.
Meningen ska strykas, sade hon, det var en principfråga.
Vilket också blev resultatet.
Det vill säga: de äldre i kommunen som är utrikesfödda och i behov av stöd kommer inte längre att få det på samma villkor som svenskfödda. Vården av exempelvis demenspatienter kommer att avgöras av ursprung, språk och kultur.
"Minoriteter ska anpassa sig till majoriteten”, sade Ekblad.
I Vellinge var situationen delvis en annan. I en SD-motion som uppdrog till kommunstyrelsen att utreda upprättandet av äldreomsorg i kommunal regi hade partiet lagt in stycket: "Svensktalande personal upprätthåller en riktig kommunikation mellan brukaren och den anställde. Våra äldreboende skall inte heller vara praktikplatser åt människor som befinner sig utanför arbetsmarknaden."
Vi har inga problem med uppdraget i sig, sade Magdalena Nour (C), men den formuleringen måste bort. Vad är en "riktig" kommunikation? Och äldreomsorgen är i behov av personal, menade hon.
Centerpartiet röstade nej. Istället stöddes SD:s motion av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Så tas de små stegen. Och det är i kommunfullmäktige de syns.
Gå till toppen