Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanada rekommenderar Janssen för de över 30

Covidvaccinet från Janssen, som ägas av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Arkivbild.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
En rådgivande expertpanel i Kanada rekommenderar att Janssens vaccin mot covid-19 ska ges till personer som är 30 år och äldre, efter en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar.
Vaccinet är redan godkänt i Kanada för samtliga över 18 år, men inga doser har börjat distribueras än.
Den kanadensiska expertgruppen anser att Janssenvaccinet är mycket effektivt, men slår fast att det finns en väldigt liten med allvarlig säkerhetsrisk och att varje individ därför behöver ta ett eget välgrundat beslut om man vill ta vaccinet eller inte. I sitt beslut hänvisar expertpanelen till 17 fall av blodproppar i USA, där åtta miljoner doser av vaccinet har getts.
Danmark stoppade under måndagen användningen av Janssenvaccinet på grund av den eventuella kopplingen till blodproppar.
För närvarande används Janssens vaccin i 17 länder, bland annat Frankrike, Sydafrika, USA, Spanien, Tyskland och Polen, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP.
Gå till toppen