Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Leif Hallberg

Förre poliskommissarien och kaptenen Leif Hallberg, 83, har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är sambon Lillemor samt barnen från ett tidigare äktenskap Boel och Ola med familjer.

Leif Hallberg var född och uppvuxen i Hörby, där han också tog realexamen. Han visade tidigt intresse för musiken och engagerade sig som trumpetare i Hörby Gröna Gossar. Efter något års tjänstgöring vid Postverket fullgjorde han militärtjänst vid dåvarande I 6 i Kristianstad och vidareutbildade sig därefter till reservofficer. 1958 genomgick han polisutbildning vid polisskolan i Malmö och anställdes året därpå som poliskonstapel i Malmö polisdistrikt. Efter ett antal år som patrullerande polis, radiobilförare och samordnare vid polismästarens sekretariat utnämndes han till kommissarie som en av de yngsta i distriktet. Karriären gick sedan vidare och han blev så småningom kommissarie med särskild tjänsteställning och chef för 1:a vaktdistriktet i Malmö, som omfattade bl.a. Malmö centrum. Efter många år i Malmö sökte han sig till Lunds polisdistrikt, där han tjänstgjorde under sina sista tio aktiva år. Först som chef för polisavdelningen som innefattade all operativ verksamhet, och senare som chef för polismästarens kansli.
På sin fritid ägnade sig Leif Hallberg åt musikverksamhet och var under många år ordförande i Malmöpolisens musikkår. Han var också aktiv inom föreningslivet bl.a. inom Rotary och Par Bricole, där han i år blev jubelkommendör efter 50 års medlemskap.
Som person var Leif Hallberg yrkeskunnig och noggrann, visade ett mycket gott omdöme och hade en synnerligen stor arbetsförmåga. Han lämnade ingenting åt slumpen utan var alltid väl förberedd, utförde sina arbetsuppgifter med stor entusiasm och ansåg ingenting som omöjligt. Ibland kunde dock hans driftighet och framåtanda av vissa komma att uppfattas som lite väl tilltagen även om man visste att syftet var gott. Leif var en mycket duktig och lojal medarbetare och dessutom en mycket god vän och jag kommer att sakna honom mycket.
Med Leif Hallberg går en unik profil ur tiden och han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Holger Radner
F.d. polismästare i Lund
Gå till toppen